Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Šabić: Poverenik je institucija kojoj građani veruju

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je zadovoljan onim što je uradio na tom poslu, navodeći da je izvršen zadatak da Srbija dobije funkcionalnu instituciju kakvu nije imala nikada pre.

”Iz sadašnje perspektive početak izgleda nestvarno. Više meseci Poverenik od države nije dobio ni jedan jedini dinar, ni metar poslovnog prostora. Čak sam i pečat institucije platio ličnim novcem. Uz hronične probleme moji saradnici i ja stvari smo kontinuirano menjali na bolje. A saradnike nije bilo lako naći, trebalo ih je ‘stvarati’, reč je o poslu koji ranije kod nas praktično niko nije radio. Danas je poverenik institucija za koju radi tim ljudi koji je sposoban i vrhunski obučen ne samo po našim, nego i po evropskim standardima. Građani instituciju poštuju i u nju veruju, što potvrđuje ogroman broj obraćanja radi zaštite prava. Bilo je i vrlo mnogo priznanja i nagrada koja, mada su dodeljena meni lično, doživljavam kao priznanja mom timu, na koji sam ponosan”, kazao je Šabić za “Blic”.

Komentarišući stanje zaštite podataka o ličnosti istakao je da Srbija ima evidentno vredan rezultat po slobodi pristupa informacijama od javnog značaja, ali da, s druge strane, “gotovo ništa” nije urađeno u zaštiti podataka o ličnosti. “Sve se uglavnom svodi na aktivnosti Poverenika koje, iako višestruko uvećane, sa osamdesetak predmeta u prvoj godini nadležnosti do više od 4.500 u 2017. godini, ne mogu da nadomeste ono što su propustili da urade ministarstva, Skupština i Vlada Srbije”, rekao je Šabić. Istakao je da je u 2017. godini procenat uspešnih intervencija Poverenika, u odnosu na više od 3.500 žalbi, iznosio 93 odsto.