Foto: FoNet/Aerodrom "Nikola Tesla"

Transparentnost Srbija: Netačni podaci Ane Brnabić

Organizacija Transparentnost Srbija saopštila je da nije tačan podatak kojeg je u četvrtak iznela Ana Brnabić u Skupštini Srbije.

Predsednica vlade je, odgovarajući na pitanja poslanika, izjavila da je ugovor o koncesiji Aerodroma Nikola Tesla “objavljen na sajtu u formi u kojoj u ovom trenutku može da se objavi, na sajtu Ministarstva finansija, mislim Komisija za javno-privatna partnerstva. Dakle, svi osnovni elementi ugovora su objavljeni”.

Kako navodi Transparentnost Srbija, “ugovora nema na sajtu Ministarstva, ni na sajtu Komisije za javno-privatna partnerstva”, ali su “neki podaci o ugovoru objavljeni na Portalu javnih nabavki”.

“Među šest objavljenih dokumenata ne nalazi se sam ugovor sa aneksima, ni u celini, ni u delovima, već samo pojedine informacije unete u odgovarajuće obrasce”, navodi se u saopštenju i dodaje da “takav način objavljivanja ne omogućava uvid u sve bitne podatke”.

“U dokumentu ‘Podaci o ugovoru’ (…) jedino je vredno to što je popisano po nazivu svih 25 priloga ugovora. Takođe je od značaja da su poimence određeni prilozi za koje se kaže da se ‘smatraju poverljivim’ zato što sadrže podatke o ličnosti i poslovne tajne. Iz toga se može zaključiti da preostalih 20 priloga ne predstavlja poslovnu tajnu i da se već sada mogu objaviti, ali to ipak nije učinjeno”, piše u saopštenju TS.

Osim izjave da je ugovor o koncesiji na sajtu Ministarstva finansija, Ana Brnabić je u Skupštini izjavila i da niški Aerodrom “Konstantin Veliki” nema veze sa tim ugovorom – “niti je pomenut, niti je obuhvaćen ugovorom sa ‘Vansijem’”.