Marinika Tepić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Šešelj vređao Mariniku Tepić

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić upitala je juče u Skupštini Srbije republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da li će pokrenuti inicijativu za zabranu Srpske radikalne stranke, što su radikali iz poslaničkih klupa propratili uvredama i psovkama upućenim toj poslanici.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić, koji je snimio psovke lidera SRS Vojislava Šešelja, ukazao je predsedavajućem Veroljubu Arsiću na ponašanje radikala. “Pitao sam Arsića da li je čuo, a on je rekao da ne. Tražio sam od njega da se o tome pismenim putem izjasni”, kazao je Milojičić za “Blic”. A Marinika Tepić izjavila je za N1 da reakcija poslanika SRS nije neočekivana s obzirom na to da, kako je kazala, dve godine skreće pažnju na fašizaciju društva i parlamenta. “Podsetiću da kad sam prvi put govorila o tome da mi je Maja Gojković rekla: ‘Nabijte me na kolac, ali neću dozvoliti da se o tome govori u parlamentu’. Pa, evo sad, došlo je sve na vrata parlamenta. Moje uverenje je da je Vojislav Šešelj samo eksponent onog ko je generator ovakve atmosfere u društvu, a to je čovek vladajuće partije i neko ko se smatra vlasnikom ove države, društva, budžeta, naših života…”, rekla je Tepić, ističući da je Šešelj “ne samo osuđen za zločin protiv čovečnosti, već se ne libi da negira presudu i demonstrira da je spreman da taj zločin ponovi”. Šešelj, s druge strane, priznaje da je uputio uvrede Mariniki Tepić, ali “samo kao odgovor na vređanje”. “Glupost je to što je tražila zabranu SRS, to je bez osnova. Ona je mene vređala i ja sam uzvratio na uvredu. I njena uvreda je bila mnogo jača nego moja, jer ja stvarno mislim da nema veće uvrede nego kada kažete da je neko ratni zločinac, a nije. Sve uvrede kojima sam ja uzvratio su mnogo blaže”, rekao je Šešelj.

Ženskа pаrlаmentаrnа mrežа Skupštine Srbije saopštila je da osuđuje “ponаšаnje nаrodnog poslаnikа Vojislаvа Šešeljа” i “prostаčke i neprimerene uvrede” koje je  uputio poslanici Tepić. U saopštenju se naglašava da se zahteva i osuda tаkvog ponаšаnjа u sklаdu sа poslovnikom Skupštine. Podsetimo, Šešelj se nedavno hvalio da je psovao hrvatsku delegaciju koja je bila u poseti Skupštini Srbije i gazio hrvatsku zastavu, a takođe je vređao poslanike Aleksandru Jerkov i Nenada Čanka.