Vašington / Foto: Pixabay.com

Direktor CIA Majk Pompeo novi državni sekretar SAD

Američki Senat potvrdio je izbor dosadašnjeg direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majka Pompea za državnog sekretara.

Njega će na novom položaju sačekati goruća pitanja iranskog nuklearnog programa i Severne Koreje, čijeg lidera je nedavno posetio. Pompeo se smatra za “jastreba” u spoljnoj politici, a na položaj je došao kao izbor predsednika Donalda Trampa. On će gotovo odmah krenuti na sastanak NATO u Briselu, što je još jedna od osetljivih tema spoljne politike američkog predsednika.

Podsetimo, Pompeo će zameniti Reksa Tilersona, kojeg je prošlog meseca otpustio Tramp, koji je kazao da se nije slagao s Tilersonom oko nekih pitanja, posebno navodeći iransko nuklearno pitanje. Tramp je izrazio uverenje da će Pompeo odlično obavljati dužnost državnog sekretara. Inače, glasine o trzavicama između Trampa i Tilersona postojale su tokom većeg dela mandata smenjenog šefa diplomatije. Američka televizija NBC javila je u oktobru da je Tilerson nazvao Trampa “moronom”, što Tilerson nikad nije negirao.