Siniša Mali / Foto: FoNet/Beoinfo

Malog “najviše jede” što nije počela izgradnja metroa

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ocenio je da je najveći uspeh gradske vlasti odgovoran odnos prema finansijama, jer je uspela da prepolovi javni dug i “napokon ima novca u kasi”, a da ga “najviše jede” to što u protekle četiri godine nisu “fizički i finansijski” stigli da otpočnu radove na izgradnji metroa.

“Prvo smo morali da rešimo najveće probleme iz prošlosti, pa da napunimo gradsku kasu, a tek onda da nađemo najbolje stručnjake za izgradnju metroa. Jednostavno nismo stigli sve da uradimo. Ali danas je naša najveća prednost što više nemamo velikih problema iz prošlosti i sada čistih računa možemo da krenemo u izgradnju metroa”, kazao je Mali za “Večernje novosti”.

Podsetimo, Mali je tokom svog mandata na čelu glavnog grada, u više navrata pomerao rok za početak radova na izgradnji metroa. Kako je Istinomer pisao, on je tokom posete Londonu u oktobru 2014, početak izgradnje prve linije najavio za 2016, a u septembru 2016. rok je pomerio za još dve godine. „Ako bude sve po planu, sledeće godine počećemo da se bavimo finansiranjem, izradom projekata kako bismo krajem 2018, što je realno, počeli sa izgradnjom prve linije metroa“. Podsetimo, u novembru 2014. premijeri Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Manuel Vals potpisali su Memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu. A početkom ove godine predsednik Vučić je najavio da će Beograđani imati prvu liniju metroa “do kraja 2021. ili do početka 2022. godine”, dok je prošlog leta gradonačelnik Mali početak gradnje najavio za 2020, napominjući da “izgradnja traje tri i po godine minimum, dakle do 2023”. Takođe, ostala je zabeležena tvrdnja  gradonačelnika da se “nigde u svetu metro ne gradi tamo gde su gusto naseljeni delovi grada, već tamo gde postoji mogućnost razvoja i izgradnje stambeno-poslovnih prostora”. Međutim, samo letimičnim pogledom na mape nasumično odabranih metro linija svetskih i evropskih gradova, može se videti da trase uvek prolaze kroz centar grada i kroz delove koji su gusto nastanjeni. Tako je, na primer, u Londonu, Berlinu, Njujorku, Parizu… Zato je Istinomer tu izjavu Siniše Malog ocenio sa – “kratke noge”.