Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Erdogan najavio politički miting u “jednom evropskom gradu”

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da očekuje da će sledećeg meseca održati politički miting u jednom evropskom gradu uoči izbora u junu, iako su neke evropske zemlje zabranile turskim političarima da vode kampanju na njihovim teritorijama.

“Uz božiju pomoć, u maju ćemo imati prvi miting u jednoj zatvorenoj sportskoj hali u Evropi, u jednoj evropskoj zemlji. Sve pripreme su završene”, rekao je Erdogan u govoru pred članovima svoje vladajuće stranke AK, ali nije kazao o kojoj je zemlji reč. On je raspisao prevremene parlamentarne i predsedničke izbore za 24. jun, kako bi Turska mogla brzo da pređe na novi predsednički izvršni sistem, koji je usvojen na prošlogodišnjem referendumu. A uoči referenduma turski ministri putovali su u pojedine zemlje, uključujući Holandiju i Nemačku, da bi dobili podršku od velikih turskih zajednica. Vlasti ovih zemalja zabranile su im da održe mitinge, pozivajući se na bezbednosne razloge. Erdogan je tada optužio lično nemačku kancelarku Angelu Merkel da zabranom turskih skupova sprovodi “nacističku praksu”.

“Dojče vele” navodi da kada Erdogan kaže inostranstvo, misli uglavnom na Nemačku gde živi 1,4 miliona turskih glasača. A nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas ponovio je stav vlade. “Imamo jasnu poziciju. Tri meseca pred izbore u drugoj državi na području Nemačke neće biti sprovođene predizborne kampanje političara iz te zemlje“, rekao je Mas, ističući da to važi za sve, „bez obzira odakle oni dolaze“.