Foto: FoNet/MOD

Vulin nepoželjan u Hrvatskoj

U subotu je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku “do daljeg”, i to zbog izjave da o njegovom (Vulinovom) dolasku u Hrvatsku može da odluči “vrhovni komandant Vojske Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri”.

Vulin je u nedelju izjavio na RTS-u da je njegova izjava bila samo povod Hrvatskoj, kojoj “smeta Vučić, smeta im ime, smeta im što je vrhovni komandant, smeta im što Srbija govori i smetaju im Srbi koji govore”.

Takođe, u nedelju su stigle i reakcije sa obe strane – ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da je zabrana Vulinu da uđe u Hrvatsku “kršenje najosnovnijih prava na kojima počiva Evropa – slobode kretanja i slobode govora”.

Sa druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio da “želi smanjiti tenzije i otvoriti prostor za dijalog sa Srbijom”, ali i naglasio da “ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u posljednje vreme doprinosila tome”.

Podsetimo, u petak, 20. aprila, ministarka spoljnih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić izjavila je da “postoje naznake” da će Vulin doći u nedelju na obeležavanje Dana sećanja na žrtve u Jasenovcu i pozvala srpsku vladu “da bude odgovorna”.

Na ovo je Vulin dao već pomenutu izjavu da samo on i “vrhovni komandant Aleksandar Vučić” mogu da odluče da li će ići u Hrvatsku.

Sve ovo se događalo samo nekoliko dana nakon što je u sredu hrvatska delegacija prekinula posetu Srbiji zbog Vojislava Šešelja i njegovog (navodnog) gaženja hrvatske zastave ispred Skupštine Srbije.