Foto: Pixabay.com

Izveštaj Stejt dipartmenta: Problemi u Srbiji pravosuđe, korupcija, mediji…

Američki Stejt dipartment, koji sprovodi spoljnu politiku SAD, objavio je svoj godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu u 2017. godini. Prema ovom izveštaju, kako prenosi N1, najveći problemi u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji su nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, korupcija, mešanje u privatnost, trgovina ljudima i nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice.

Takođe, izveštaj obimno opisuje stanje u medijima: “Nedostatak transparentnosti medijskog vlasništva, kontinuirano učešće vlade u vlasništvu medija, te pretnje i napadi na novinare potkopavali su slobodu izražavanja”, piše u izveštaju. Dodaje se da postoje izveštaji da je vlada vršila pritisak na medije uskraćujući reklamiranje, zloupotrebavajući poreske revizije i ograničavajući pristup informacijama od javnog značaja.

“Ekonomski pritisak ponekad je primoravao medijske kuće da koriste autocenzuru. (…) Mnogi mediji su se suočili sa finansijskim pritiscima sa ciljem oblikovanja uređivačke politike i medijskog pokrivanja, i uticaja na radne uslove za novinare”, piše u izveštaju, uz podsećanje da je tokom godine nekoliko medija objavilo tekstove koji su optuživali “brojne novinare, NVO aktiviste i predstavnike nezavisnih institucija da su ‘izdajnici’ države, i da pokušavaju da nasilno sruše ustavni poredak.”

Kako piše N1, ocenjeno je da je “pravni okvir za odštetu žrtava kršenja ljudskih prava, počinjenih tokom devedesetih neadekvatan, a da tužioci za ratne zločine nisu postigli veliki napredak u tim slučajevima”.  

Takođe, u izveštaju piše i da je “Vlada Srbije preduzela korake da krivično goni zvaničnike, i u policiji i u vladi, nakon što su zloupotrebe razotkrivene u javnosti”, ali dodaje da “mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja ostali neprijavljeni i nekažnjeni”.