Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Šabić: Ocene predsednice Vlade – nekorektne i bez osnova

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kazao je da su javno iznete ocene predsednice Vlade Ane Brnabić o navodnoj “nespremnosti poverenika da sarađuje”, nekorektne i lišene svakog osnova.

Poverenik je istakao da su te izjave date u kontekstu opravdanih, oštrih reakcija javnosti na neka veoma loša rešenja iz Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Šabić je u pismu upućenom predsednici Vlade ukazao da je samo tokom 2017. dao 79 mišljenja na nacrte i predloge zakona i drugih podzakonskih akata i propisa, od čega 60 na nacrte i predloge zakona, “neka od njih i izuzetno obimna”. Poverenik je napomenuo da je broj sastanaka održanih u svrhu pružanja pomoći i konsultacija višestruko veći, kao i da ne postoji ni jedan slučaj da su neko ministarstvo ili Vlada zatražili od poverenika sastanak, konsultacije i mišljenje, a da on nije izašao tome u susret. “I primeri Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti, o kojima je predsednica Vlade govorila to potpuno potvrđuju i demantuju njene navode. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tražilo je i dobilo veći broj sastanaka i konsultacija. A Ministarstvo pravde nikada nije tražilo ni sastanak ni konsultacije, čak ni, iako po Poslovniku vlade dužno, mišljenje Poverenika. Poverenik je, ipak, nakon što se sa sadržinom Nacrta upoznao na internetu, dostavio, i to veoma obimno, mišljenje”, navode iz ove institucije. U saopštenju se navodi i da je Poverenik ukazao da stvari zapravo stoje sasvim obrnuto, da odnos vlade prema Povereniku obiluje nekorektnim primerima. Šabić je naglasio da “od Vlade očekuje odgovore na pitanja koja je ranije postavio, kao i da se predsednica Vlade uzdrži od neargumentovanih, netačnih ocena rada institucije Poverenika”.

Podsetimo, na pitanje “Insajdera” zbog čega je Nacrt novog zakona napisan bez učešća Poverenika, pri čemu je navedeno da je u tome učestvovao, premijerka Brnabić rekla je da ne zna da li je on pozvan u radnu grupu za izradu Nacrta, ali da je prethodno odbio da učestvuje u izradi Zakona o zaštiti podataka ličnosti. „Poverenik je tada Ministarstvu pravde dao gotov Nacrt zakona, kako bi ga ministarstvo dalo u proceduru usvajanja. Mi smo rekli to tako ne ide, postoji radna grupa, molimo vas sedite u radnu grupu i pomozite nam sa svojim znanjem i stručnošću. Poverenik je međutim odgovorio da oni ne žele da učestvuju u radnoj grupi Vlade kao nezavisna institucija.  Ali su zato mogli da daju gotov Nacrt koji mi treba samo da usvojimo. Meni to nema smisla“, kazala je premijerka.