Vojislav Šešelj / Foto: FoNet/SRS

MUP ne dozvoljava skupove u Hrtkovcima, Šešelj ne odustaje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da u Hrtkovcima neće biti odobreno nijedno okupljanje 6. maja.

“Više političkih organizacija najavilo je skupove. Neće biti dozvoljeno organizovanje bilo kakvih skupova u Hrtkovcima”, rekao je Stefanović i dodao da meštani Hrtkovaca mogu da budu mirni. Podsetimo, SRS je najavila da će 6. maja održati miting u mestu u Vojvodini u kome je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi suda u Hagu, počinio ratni zločin. Nakon najave SRS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka najavile su organizovanje kontramitinga ukoliko MUP ne zabrani okupljanje radikala. Šešelj je juče povodom izjave Stefanovića rekao da MUP nema nadležnost da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava. “Ako se ispune zakonski uslovi za zabranu, onda mogu da zabrane. Oni nemaju nijedan zakonski uslov da se miting zabrani”, rekao je Šešelj agenciji “Beta”. Kazao je da će se SRS na vreme žaliti na odluku ako miting bude zabranjen. “Ali, mi idemo tamo”, poručio je.

A predsednik LSV i poslanik te stranke u Skupštini Srbije Nenad Čanak predao je juče na pisarnici parlamenta presudu Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu koje je osudilo Šešelja na deset godina zatvora i naveo da su time ispunjeni uslovi da skupština konstatuje prestanak poslaničkog mandata lidera SRS. “Budući da je predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima poslanički mandat Vojislavu Šešelju na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da je sam traži, presudu sam tražio i dobio od naših kolega u Evropskom parlamentu, zaduženih za Srbiju. U vezi sa tim, očekujem da Odbor predloži parlamentu da se Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak mandata”, naveo je Čanak u saopštenju. Objasnio je da je na taj način dopunio zahtev od 13. aprila koji je uputio navedenom skupštinskom odboru za sazivanje hitne sednice na kojoj bi Skupštini Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata Šešelju.