Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Šabić: Nacrt zakona ne mora da se povuče, može da se koriguje

Javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodnom pritupu informacijama od javnog značaja završava se danas i logično bi bilo da se na osnovu izrečenih primedbi Nacrt koriguje, dakle ne mora da bude povučen, ocenio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

On je agenciji “Beta” kazao da zbog svega što se do sada čulo ima razloga za pesimizam. “Jasno je da su neke stvari u Nacrtu loše definisane. Ukoliko bude usvojen u izvornom obliku imaćemo svođenje jednog dobrog zakona na nešto daleko lošije. Ako vlast nastavi sa praksom poput rasprave o izmenama Ustava iz oblasti pravosuđa imaćemo razlog da budemo pesimisti”, ocenio je Šabić. On je istakao i da je predsednica Vlade Ana Brnabić iznela tvrdnje koje su daleko od istine kada je kazala da je Upravna inspekcija ažurna u slučajevima dostupnosti informacija. “Inspekcija je pokrenula samo 11 slučajeva, dok su građani i novinari pokrenuli više od 400 postupaka, što jasno govori o ažurnosti”, naveo je Šabić.

Inače, premijerka je istakla da nije za to da se povlači Nacrt zakona i da treba pustiti da institucije rade svoj posao, odnosno da, kada se desi da se informacija ne dostavi ni na insistiranje poverenika, zahtev upućuje Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i da tada reaguje Upravna inspekcija. Najviše primedbi upućeno je na odredbe Nacrta koje omogućavaju odugovlačenje u davanju tražene informacije što je omogućeno procesom institucija protiv poverenika, kao i izuzimanje velikih državnih firmi poput EPS ili “Koridora Srbije” od obaveze da dostavljaju informacije od javnog značaja. Inače, putem sajta odbrani.pravona.info građani su poslali više od 1.100 komentara na Nacrt, a više od 70 organizacija udružilo se da apeluje da predlog zakona ne uđe u skupštinsku proceduru.