Mogerini i Vučić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Mogerini i Evropska komisija osudili incident sa Šešeljem

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je juče incident u kome je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj gazio zastavu Hrvatske, zbog čega je delegacija te države prekinula posetu Srbiji.

“Osuđujem svaki akt i čin koji ne podržava demokratske institucije koje su visoko cenjene, kao što je Narodna skupština. To su epizode koje ne služe na dobro samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna demokratska zemlja”, rekla je Mogerini posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dodala je da je lično imala slična iskustva u Skupštini Srbije. Prošle godine, kada je držala govor u Skupštini, poslanici SRS sve vreme su vikali i dobacivali “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”. I Evropska komisija ocenila je juče da za incident kakav je napravio lider radikala nema mesta u demokratskim institucijama. “Ono što smo videli ne pripada demokratskim institucijama. To je nepoštovanje prema demokratskim institucijama koje predstavljaju građane i prema svima onima koji rade na dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i pomirenju”, rekao je portparol Evropske komisije Ruis de Gordehuela. Na pitanje novinara da li je moguće da u zemlji kandidatu za članstvo u EU u parlametnu sedi osuđeni ratni zločinac, De Gordehuela je rekao da na to nema komentar osim da uputi na predstavljeni izveštaj o Srbiji. “Situacija sa slobodom izražavanja se nije poboljašala i sve je više stvari za brigu, ali očekujemo da se promeni okruženje kad je reč o vladavini prava”, rekao je portparol EK. A predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je da je incident narušio odnose dve zemlje i navela da je netačno da je tokom posete Vučića Zagrebu paljena zastava Srbije. ” Onaj ko je predsedniku Vučiću rekao da su tokom njegove posete Hrvatskoj paljene srpske zastave lagao je. Mislim da bi bilo dobro da preispita ko je to i zašto rekao. To apsolutno nije tačno”, rekla je hrvatska predsednica i dodala da to može da potvrdi i Ambasada Srbije u Zagrebu.

Iako osude incidenta stižu sa svih strana, sam događaj nije snimljen, a Vojislav Šešelj pokušavao je juče da uveri novinare kako se zaista sve dogodilo onako kako su to radikali saopštili. On je kazao da svi “časni Srbi” i patriote podržavaju njegov postupak i poručio da će hrvatsku zastavu “i dalje paliti, pljuvati i gaziti”, jer je pod njom “izvršena okupacija Republike Srpske Krajine” i proterano 300.000 Srba. Skupština Srbije saopštila je da ne postoji snimak incidenta, jer video nadzor ne pokriva taj deo zgrade, koji se “nalazi u mrtvom uglu u odnosu na postavljene kamere”.