London / Foto: Pixabay.com

Britansko regulatorno telo pokrenulo istragu o ruskoj televiziji

Britansko regulatorno telo za komunikacije “Ofkom” (Ofcom) saopštilo je da je pokrenulo istragu o nepristrasnosti ruske državne televizije RT, navodeći da je možda prekršila pravila, posle trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke.

Istaknuto je da će se ispitati da li je vlasnik RT-a “TV Novosti” pogodan da ima britansku licencu za emitovanje programa. Kako se  navodi, donedavno su se “TV Novosti” pridržavale pravila u skladu s drugim emiterima, ali je posle trovanja u Solsberiju primećeno “značajno povećanje programa RT-a za koje je potrebna istraga usled mogućeg kršenja ‘Ofkomovog’ kodeksa za emitovanje”. Inače, Velika Britanija tvrdi da je Rusija otrovala Skripalje vojnim nervnim agensom 4. marta, što Moskva negira.

A “Ofkom” je još pre mesec dana, nekoliko dana nakon napada na Skripalje, saopštio da je pisao kompaniji “TV Novosti” i upozorio je da će, ako se pokaže da Rusija stoji iza napada, smatrati to relevantnim za procenu programa televizije RT. Kako je napomenuo AP, RT je konstantno na meti kritika “Ofkoma”, zbog kršenja standarda nepristrasnosti, dok su neki britanski poslanici pozvali na zatvaranje te televizije. Podsetimo, početkom novembra SAD su odlučile da na televiziju RT primene svoj Zakon o registraciji stranih agenata, koji je usvojen još 1938. godine, kako bi se suprotstavilo pronacističkoj agitaciji na američkom tlu. Kroz mesec dana rusko Ministarstvo pravde, po novom zakonu, proglasilo je Radio Slobodna Evropa (RSE), “Glas Amerike” i nekoliko pridruženih medijskih servisa “stranim agentima”. Ruski zvaničnici istakli su da je zakon “istovetan odgovor” na potez SAD, a s druge strane, zvaničnici SAD naglasili su da su američki i ruski zakoni drugačiji i da Rusija koristi zakon o “stranim agentima” kako bi ućutkala disidente i obeshrabrila slobodnu razmenu ideja.