Foto: FoNet/Vlada Crne Gore

Milo Đukanović ponovo predsednik Crne Gore

Na predsedničkim izborima održanim u nedelju u Crnoj Gori Milo Đukanović je pobedio u prvom krugu i tako ponovo postao predsednik Crne Gore. Lider Demokratske partije socijalista osvojio je oko 54 odsto glasova, ispred kandidata Mladena Bojanića, koga je podržao veći deo opozicije i koji je osvojio oko 34 odsto glasova.

“Ovaj izborni rezultat razumijem kao potvrdu čvrste riješenosti Crne Gore da nastavi evropskim putem, da nastavi putem evropskog kvaliteta života za sve građane i da nastavi putem koji će nas dovesti do punopravnog članstva u Evropskoj uniji”, izjavio je Đukanović u nedelju uveče, a preneo je Radio Slobodna Evropa.

Na glasanje je izašlo oko 64 odsto upisanih birača, a, prema podacima RSE, Đukanoviću će ovo biti drugi mandat na mestu predsednika države – prethodno je tu funkciju obavljao od 1998. do 2002. godine. Takođe, bio je i premijer Crne Gore u čak šest navrata.

Drugoplasirani Mladen Bojanić izjavio je: “Znate koga smo imali za protivnika – čovjeka koji je zarobio državu i sve institucije. Nastaviću da se borim i molim opozicione birače da ovo ne shvate kao poraz. Nastaviću borbu da oslobodimo Crnu Goru od Đukanovića i njegove diktature.”