Foto: FoNet/Dragan Antonić

Međusobne optužbe SAD i Rusije

Dan nakon što su SAD, Francuska i Velika Britanija izveli vazdušne udare u Siriji, u nedelju je Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila da će SAD uvesti nove ekonomske sankcije Rusiji zbog njene podrške sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu i dodala da Rusija treba da se suoči s posledicama zbog te podrške.

Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin je u razgovoru sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem rekao da ako bi se slične akcije, koje su u suprotnosti sa poveljom Ujedinjenih nacija, ponovile “to bi neizbežno izazvalo haos u međunarodnim odnosima”.

Podsetimo, SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su vazdušne napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.  Sa druge strane, Sirija i Rusija su negirale upotrebu hemijskog oružja u Dumi.

Kako je preneo N1, i sa ruske i sa američke strane stižu optužbe koje terete drugu stranu za za dezinformacije.

“Rusko ministarstvo odbrane ima mnogo dokaza o tome da je 7. aprila sprovedena provokacija kako bi se dezavuisala međunarodna javnost. Cilj provokatora je jasan svima, a to je dati legitimitet SAD-u da pokrene raketne napade”, izjavio je Igor Konašenkov, iz Ministarstva odbrane Rusije.

“Čak i sad, Rusija namerno širi dezinformacije o Asadovim zlobnim akcijama, pa čak i o svojoj umešanosti u taj zločin, ali užasavajuće slike mrtve dece, ljudi koji pate, dokaz su da se napad desio”, izjavio je američki potpredsednik Majkl Pens.