Ministar Vukosavljević / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Vukosavljević: Očekujemo raspravu o medijskoj strategiji

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je juče da se očekuje početak javne rasprave u kojoj će ministarstvo imati priliku da vidi šta medijska javnost misli o Nacrtu medijske strategije koju je radna grupa uradila.

“U demokratskom duhu videćemo šta je to što možemo da učinimo za medijsku scenu u godinama koje su ispred nas”, rekao je Vukosavljević. Međutim, prošlo je 15 dana otkako je Vukosavljević izjavio da očekuje da će “za sedam ili deset dana” početi javna rasprava predviđena procedurom. Inače, više novinarskih i medijskih udruženja ocenilo je da je Nacrt strategije, “nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva” i upozorilo na nameru Ministarstva da taj dokument “nametne medijskoj zajednici”. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Asocijacija medija (ASMEDI), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Poslovno udruženje Lokal pres istakli su da je “neprihvatljivo” da se dokument, koji bi u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih pet godina, pa i duže, “suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, široke participativnosti, ali i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja”. “Iskoristićemo sva demokratska sredstva da se tome suprotstavimo i javnosti ponudimo svoje viđenje nove medijske regulative, posebno zabrinuti najavom državnog sekretara Aleksandra Gajovića o povratku države u medijsko vlasništvo. Takvo retrogradno rešenje može imati dramatično negativne posledice na medijsku scenu, već suočenu sa veoma ozbiljnim problemima i dodatno će ugroziti medijske slobode i medijski pluralizam”, naglasila su uduženja.

Podsetimo, ministar Vukosavljević u više navrata pomerao je rok za završetak Medijske strategije. Početkom februara izjavio je da je ona “praktično završena” i da je “ostalo samo da se urade tehničke finese”, a 10. januara kazao je da je strategija “završena 90 odsto”, ističući da očekuje da taj dokument bude gotov “do kraja januara, ili najkasnije u prvih nekoliko dana februara”. Prethodno, krajem decembra, rekao je da će tekst biti gotov do kraja januara, dok je u septembru tvrdio da će strategija biti usvojena do kraja godine, a javnosti biti predstavljena početkom decembra. Takođe, početkom marta 2017. izjavio je da će strategija biti gotova do sredine juna, a još ranije, u septembru 2016. obećao je da će se to ministarstvo “truditi da u narednih šest meseci donese novu Medijsku strategiju”.