Bratislava / Foto: Pixabay.com

Slovaci ponovo na ulicama, zahtevaju smenu šefa policije

Desetine hiljada građana Slovačke izašle su na Trg Slovačkog narodnog ustanka u Bratislavi i ulice još 24 grada širom zemlje da nakon smene vlade zahtevaju i smenu šefa policije i nezavisnu istragu ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice 21. februara.

Jučerašnji protesti koje je sazvala inicijativa “Za pristojnu Slovačku” i studenti iz inicijative “Nije nam svejedno”, manje su masovni nego prethodnih nedelja kada su uspeli da sruše vladu premijera Roberta Fica, a u Bratislavi se, prema procenama medija, ovog puta okupilo oko 45.000 ljudi. Demonstranti su, međutim jednako bučni i Slovaci ponovo u 25 gradova širom zemlje i nekoliko u inostranstvu zveckaju ključevima u rukama, kao i u danima Plišane revolucije 1989. godine, kada se na takav način komunistima poručivalo da im je odzvonilo. “Ministar unutrašnjih poslova Tomaš Druker tvrdi da mu je potrebno mesec dana da odluči o novom šefu policije. Ukoliko su političari bili u stanju da stvore novu vladu za dva dana, ne shvatamo kako ministar u roku od nekoliko dana nije u stanju da nađe novog šefa policije među pristojnim policajcima”, saopštili su organizatori demonstracija. Protesti su počeli minutom ćutnje za Kucijaka i njegovu verenicu Martinu Kušnirovu koji su i po priznanju slovačke policije ubijeni zbog pisanja o italijanskoj mafiji na istoku Slovačke i korupciji među političarima. Tim temama bavio se mladi istraživački novinar, a sada su nastavile zajedno da istražuju njegove slovačke, nemačke, švajcarske, italijanske i poljske kolege.

Ubistvo Kucijaka i njegove verenice izazvalo je u Slovačkoj najveću političku krizu i najmasovnije demonstracije od pada komunista u novembru 1989. Zbog toga i pod pritiskom slovačkog predsednika Andreja Kiske, koji je stao uz demonstrante, posle otezanja na kraju je 15. marta podneo ostavku lider slovačkih socijalista iz stranke SMER, dugogodišnji premijer Robert Fico, a sa njim i cela vlada. Novu je formirao dotadašnji vicepremijer Peter Pelegrini, uz smenu trećine ministara, ali ponovo kao dotadašnju vladajuću koaliciju sa Slovačkom narodnom strankom i strankom slovačkih Mađara Most Hid.