Protest VSS, april 2017 / Foto: FoNet, Aleksandar Koković

“Predsedniče, zaustavite korupciju i kriminal u Vojsci Srbije”

Vojni sindikat Srbije (VSS) uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ukazujući mu na korupciju u vojsci i pozivajući ga da smeni odgovorne, kako bi se ovaj problem iskorenio.

Kao primer, VSS navodi da je Generalštab Vojske Srbije u februaru ove godine dao saglasnost da se za remont pet vozila marke „puh“ privatnoj firmi isplati 15,5 miliona, odnosno oko 131.000 evra. Automobili su, kako se ističe, prosečne starosti od 30 godina, a za novac koji je predviđen za njihov remont moglo bi da se kupi 15 novih vozila. „Popravka automobila ustupljena je privatnoj firmi ‘Patrimons Automotiv’ i pored činjenice da Vojska Srbije, u svojoj formaciji ima najreferentniju ustanovu za remont kako specijalnih, tako i vozila ‘puh’ – Remontni zavod u Čačku, čiji kapaciteti su neiskorišćeni i nepopunjeni i gde značajno kvalitetniji remont ovih vozila košta petostruko manje“, navode u VSS. Predsednik ovog sindikata Novica Antić za “Danas” je kazao da je nedopustivo da se popravljaju vozila stara 30 godina, kada po toj ceni mogu da se kupe nova. Činjenicu da je popravka ustupljena privatnoj firmi on vidi kao potencijalnu korupciju koju treba ispitati. “Vojsku stalno pozivaju na štednju, sami kupujemo higijenski materijal i slično, a sa druge strane, bespotrebno se troše basnoslovne sume novca. Zbog lošeg materijalnog položaja u poslednje dve godine Vojsku Srbije napustilo je više od 3.000 profesionalaca”, rekao je Antić.

U Vojnom sindikatu ističu da su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković izgubili kredibilitet kod vojnika „zbog nesposobnosti i činjenice da sve znaju, a neće da spreče korupciju, mobing i sprovođenje loših kadrovskih rešenja“. U VSS tvrde da podatke o korupciji poseduje Vojna policija, ali da to neko zataškava. Takođe, navodi se da su izveštaji o stanju u vojsci frizirani, dok je istina da su „vojnici gladni i bosi, ugušeni kreditima sa prosečnom platom od nekih 250 evra i skoro potpuno demoralisani“.