Tači, Mogerini i Vučić /Foto: FoNet/Twitter, M. Kocijančič

EU dala Kosovu rok od četiri meseca za izradu statuta ZSO

Evropska unija pozdravila je najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da poveri mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), i istakla da je rok za to – četiri meseca.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič saopštila je da je takva najava “veoma dobrodošla”. Haradinaj i predsednik Kosova Hašim Tači u sredu su ponovo aktivirali rukovodeću grupu koja će raditi na predlogu Statuta ZSO, a u saopštenju Brisela navodi se da taj “dugoočekivani korak omogućava da počne sprovođenje sporazuma iz Dijaloga o Asocijaciji/zajednici opština sa srpskom većinom, što je obaveza koju je Kosovo preuzelo u Dijalogu pod pokroviteljstvom EU, u briselskim sporazumima iz aprila 2013. i avgusta 2015”. EU će pozvati glavne pregovarače iz Beograda i Prištine, njihove timove, kao i radnu grupu i tehničke stručnjake na razgovore u Brisel, da se aktivno i u dobroj volji angažuju u izradi Statuta, dodaje se u saopštenju. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da nije optimista kada je reč o roku koji je EU dala Prištini i istakao da će Srbija podržati rad na stvaranju ZSO, ali ne na osnovu odluke prištinskog ustavnog suda, koji je ranije poništio 22 od 23 elementa za formiranje ZSO. “Sad bi hteli da formiraju ZSO koja bi bila prazna ljuštura, taj film nećete gledati. Mi hoćemo ZSO koja će imati suštinsku moć“, rekao je Đurić i naglasio da Priština nije iskrena u tome da ispuni rok od četiri meseca koji je zadala EU i da je „reč o političkom manevru koji ima za cilj da njih rastereti, a nas da optereti“.

S druge strane, Hašim Tači izjavio je da su Priština i političko rukovodstvo Kosova za razliku od Beograda uvek bili spremni za politički sporazum, ali da je izgubljeno mnogo dobrih prilika, kako je rekao, “u nedostatku političke volje rukovodstva Srbije da okončaju politička i istorijska neprijateljstva Kosova i Srbije, starija od jednog veka”. “Zaključivanje dijaloga sa Srbijom pravno obavezujućim sporazumom je od nacionalnog interesa. U ovom procesu treba da budemo ujedinjeni da zaključimo ovo teško i tragično istorijsko poglavlje i da otvorimo put Kosovu da postane jednaka država sa svim ostalim državama u UN, EU, u NATO i bilo gde drugde”, kazao je Tači. A kosovski premijer Ramuš Haradinaj kritikovao je EU, ocenivši da usporava proces pregovora Prištine i Beograda i pozvao Brisel da zatraži pomoć ako nema kapaciteta da zaključi tu temu. “Velika energija SAD koja je imala za cilj da zaustavi rat na Kosovu sada je preneta Evropljanima, koji podeljeni i spori usporavaju proces pregovora Prištine i Beograda”, rekao je Haradinaj.