Predstavljanje izveštaja DRI / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Državni revizori utvrdili nepravilnosti u trošenju 743 milijarde dinara

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je juče da je kontrolom poslovanja budžetskih korisnika u 2017. utvrdila nepravilnosti u trošenju 743 milijarde dinara (oko 6,3 milijarde evra), zbog čega je do sada podneto 512 prijava, od čega su 52 krivične prijave protiv odgovornih lica.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je da se 428 zahteva odnosi na pokretanje prekršajnog postupka, 31 zahtev na pokretanje postupka za privredni prestup, a 28 informacija je dostavljeno tužilaštvu na dalje ispitivanje. Državni revizori su kontrolom finansijskih izveštaja i poslovanja budžetskih korisnika u prošloj godini proveravali ukupne prihode od 2.472 milijarde dinara i rashode od 3.400 milijardi dinara. Nepravilnosti su utvrđene, između ostalog, u izvršenju budžeta, ali i u javnim nabavkama. “Osnovna poruka jeste da u Srbiji nije uspostavljen sistem finansijske kontrole i upravljanja interne revizije. Za ovo neuspostavljanje sistema finansijske kontrole nije za sada propisana nijedna kazna”, istakao je odlazeći predsednik DRI Radoslav Sretenović. Napominje se da su zbog prekršaja pojedini funkcioneri bili kažnjeni, a podaci pokazuju da su nepravilnosti zabeležene u skoro svim jedinicama lokalne samouprave. Najvidljivije su u izvršenju budžeta i javnim nabavkama, kazao je revizor Duško Pejović.

“Ono što je upečatljivo jeste da smo u vremenskom periodu od 2011. do 2017. utvrdili da su nepravilnosti manje vezane za primenu zakona, a i dalje su visoke i kod skoro svih jedinica lokalnih vlasti prisutne nepravilnosti da se nabavlja, a da se to ne planira i da se uopšte ne sprovodi postupak vezan za Zakon o javnim nabavkama, a plaća se”, istakao je Pejović.