Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Šabić: Nezakonito naređenje ministra odbrane o oduzimanju telefona

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je juče da je upozorio Ministarstvo odbrane da je oduzimanje mobilnih telefona zaposlenima u Ministarstvu i Vojsci bez sudskog naloga „nedozvoljena obrada podataka o ličnosti“, odnosno da se time krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik je naglasio da je Ministarstvo dužno da u roku od 15 dana obavesti instituciju Poverenika o tome koje su mere preduzete da bi se otklonile „nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti“. Podsetimo, Vojni sindikat Srbije saopštio je  da je zaposlene u Vojsci i Ministarstvu uznemirila naredba ministra odbrane kojom se zahteva od njih da daju saglasnost za “privremeno oduzimanje” privatnih mobilnih telefona “na neodređeno vreme”, kako bi se “ostvario uvid u sadržaj i podatke”. Sindikat je to prijavio Povereniku i zatražio mišljenje o tome da li je ova naredba zakonita. Poverenik navodi da je od Ministarstva pisanim putem zatražio izjašnjenje povodom ovih pitanja, kao i da mu se dostave odgovarajući dokazi i naređenje ministra. “U ostavljenom roku, Ministarstvo odbrane se nije izjasnilo. Samo je Vojnobezbednosna agencija (VBA) dostavila Povereniku akt u kome navodi da zaposleni izjavu potpisuju u kontekstu ‘primene Zakona o tajnosti podataka i Zakona o informacionoj bezbednosti, te podzakonskih akata u ovoj oblasti’. Taj akt, međutim, nije sadržao odgovore na većinu postavljenih pitanja i bio je bez ikakvih priloga“, naglasio je Šabić. Kako se navodi, poverenik je ponovno skrenuo pažnju Ministarstvu odbrane da je u obavezi da omogući nesmetano vršenje nadzora i “s tim u vezi dostavi odgovore na sva postavljena pitanja kao i traženu dokumenatciju pod pretnjom prekršajne odgovornosti”.

Nakon ovog saopštenja juče se oglasilo Ministarstvo odbrane ističući da se VBA izjasnila po zahtevu poverenika, dodajući da su “neprijatno iznenađeni” što je on “izašao u javnost i pre nego što je postupak, koji je pokrenuo, okončan”. “Ovo je bez sumnje politički stav, jer drugog uporišta nema u praksi i dosadašnjem ponašanju”, navodi se u saopštenju Ministarstva. Inače, ministar Vulin ranije je kazao da je takvo naređenje postojalo i ranije, a da je sada samo obnovljeno i napomenuo da se “nikom ne oduzimaju mobilni telefoni”. “Stvar je više nego jednostavna, niko nema pravo da mimo naređenja unosi svoj ili službeni mobilni aparat za snimanje u prostorije gde se čuvaju tajni dokumenti Vojske Srbije. Tačka”, izjavio je Vulin.