Podgorica / Foto: Pixabay.com

Narušena bezbednosna situacija u Crnoj Gori

Veće za nacionalnu bezbednost Crne Gore ocenilo je da je bezbednosna situacija u zemlji narušena “usled narastajućeg sukoba organizovanih kriminalnih grupa”.

Kako je saopšteno posle sednice, Veće je “zatražilo, a rukovodioci nadležnih državnih organa su prihvatili, formiranje zajedničkih specijalizovanih timova, sačinjenih od predstavnika Tužilaštva, Uprave policije i drugih organa, sa zadatkom efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala”. Sednica je održana posle dvostrukog ubistva u nedelju u Podgorici, koje se pripisuje obračunu kriminalnih grupa. Sednici su, pored članova Veća, prisustvovali predsednica Vrhovnog suda, Vrhovni državni tužilac, Glavni specijalni tužilac i rukovodioci Višeg i Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.  Zbog poslednjih ubistava u Podgorici, ostavke su podneli direktor crnogorske i načelnik podgoričke policije, a smenjen je načelnik Agencije za nacionalnu bezbednost, odgovoran za Podgoricu.  “Žrtve mafijaških obračuna nisu samo, policijski rečeno – bezbednosno interesantna lica, već i osobe koje su se u pogrešnom trenutku našle na pogrešnom mestu. Nakon više eksplozija automobila, bacanja eksplozivnih naprava na poslovne prostore, ubistava od primorja preko Podgorice do severa Crne Gore, sukobi organizovanih kriminalnih grupa eskalirali su poslednjim dvostrukim ubistvom u bašti kafića u strogom centru Podgorice, pred velikim brojem prisutnih, te prethodnom eksplozijom automobila u prometnoj garaži u Podgorici, pri čemu je stradao vozač”, podseća Slobodna Evropa (RSE). Bivši poslanik u Skupštini Crne Gore i član Odbora za bezbednost Zoran Miljanić izjavio je da su uzroci eskalacije sukoba organizovanih kriminalnih grupa duboki i ozbiljni: “Ne zaboravimo da smo mi (Crna Gora) bili utočište tri ozbiljna klana: Šarića, Kalića i Keljmendija. I da su se u jednom periodu oni nalazili u Crnoj Gori i odavde delovali širom Evrope i sveta. Kada se nije reagovalo u tom periodu, kada je možda moglo nešto da se uradi, došli smo dotle da se oforme i novi klanovi, takozvani kotorski ‘kavački’ i ‘škaljarski’. I da u njihovim međusobnim obračunima i razračunavanjima dođe do ovolikog broja žrtava, kako u Crnoj Gori tako i u regionu”, kazao je Miljanić za RSE.

Inače, u dosadašnjim obračunima kriminalnih klanova poginulo je vše od 20 osoba, od čega su četiri žrtve bile slučajne. Samo u poslednjih mesec dana u Podgorici bilo je šest bombaških napada i tri ubistva koji se pripisuju obračunima kriminalaca. U poslednjem, dvostrukom ubistvu u centru Podgorice, jedna žrtva je slučajna. Kako navodi RSE, sastanak Veća za nacionalnu bezbednost trajao je četiri sata, a kratko saopštenje poslato je medijima u nedelju nakon 22 časa. Jedan sat nakon toga bačena je bomba u Bijelom Polju na parkirano vozilo ispred kuće novinara televizije “Vijesti” Seada Sadikovića.