Sa jednog od prethodnih protesta u Požegi / Foto: Screenshot N1

Pretnje organizatorima protesta u Požegi

Kako prenosi N1, više osoba iz Požege iskusilo je pretnje i pritiske zbog toga što već mesec i po dana organizuju proteste protiv nelegalnih radnji lokalne SNS vlasti.

Đorđu Stevanoviću, jednom od organizatora protesta, stiglo je pet pretećih pisama – u poslednjem mu se sugeriše da “prestane sa protestima, jer to nanosi bol i patnju nekim važnim i uglednim građanima”.

Podsetimo, građani Požege protestuju od prve polovine februara zbog odluke lokalne vlasti, koju predvodi SNS, da za 12 miliona dinara kupi parcelu i nelegalni objekat čiji su vlasnici suprug i dever Zorice Mitrović (SNS), predsednice požeške skupštine. A nakon što je iskazao javno neslaganje sa ovom odlukom, jedan od odbornika vladajuće većine (Tihomir Marjanović), prijavljen je javnom tužiocu da je opasan po život požeških čelnika i imovine, zbog čega je saslušan u policiji. Nakon ovoga, on je istupio iz vladajuće koalicije i sada je samostalni odbornik.

U subotu, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora povodom informacija da su se na jednoj Fejsbuk stranici pojavili poverljivi podaci građana Požege. Prema pisanju lista “Blic”, na Fejsbuku su objavljeni lični podaci, zahtevi i molbe koje su građani Požege podneli Centru za socijalni rad, a grupa “Protesti u Požegi” saopštila je da su to podaci upravo građana koji učestvuju na protestima.

Direktor Centra za socijalni rad Đurđe Raković je za N1 izjavio da ova ustanova nije objavljivala lične podatke, nego da se do njih došlo “upadom, hakovanjem”.