Protest u Nišu / Foto: Screenshot N1

Nišlije traže ostavku gradonačelnika

Na drugom po redu protestu u Nišu, okupljeni građani zatražili su ostavku gradonačelnika Darka Bulatovića zbog toga što je započeo proceduru prenosa vlasništva nad aerodromom “Konstantin Veliki” sa grada Niša na državu.

Demonstranti, njih oko hiljadu, zahtevali su i da se otkaže sednica gradske skupštine na kojoj odluka o prenosu vlasništva treba da postane konačna.

Međutim, kako je prenela agencija Beta, gradonačelnik Bulatović izjavio je da nije reč o poklonu državi, već da je prenos aerodroma ispunjavanje “ugovorne obaveze prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od vojske još 2009. godine”.

Kako je rekao Bulatović, tadašnja gradska vlast “obavezala se da za 157 hektara zemljišta na aerodromu koje je preneto u vlasništvo grada, ustupi Ministarstvu odbrane zemljište u vrednosti 1,5 milijardi evra i 21.000 kvadrata stambenog prostora”, a “Niš nema toliko para”, pa je odlukom da se aerodrom prebaci u državno vlasništvo “grad Niš u potpunosti izmirio svoju obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane”.

u subotu su građani Niša protestovali zbog ove odluke, a Ministarstvo saobraćaja je istog dana saopštilo da će republičke vlasti “nastaviti da ulažu u opremu i razvoj niškog aerodroma, jer želi da taj aerodrom bude centar avio-saobraćaja čitavog regiona”, kao i da “bez dosadašnjih ulaganja ministarstva i Vlade Srbije, Grad Niš ne bi imao takav aerodrom i broj putnika koji danas dolaze na ‘Konstatin Veliki'”.

Podsetimo, država je krajem marta potpisala ugovor o koncesiji Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu na 25 godina, a početkom godine predsednik Aleksandar Vučić izjavio je kako je “država dozvolila niškom aerodromu da se razvija, iako uzima putnike beogradskom“.

Iako ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma (još) nije javan, Vučić je najavio da je ugovorom predviđeno da preostala tri civilna aerodroma (Niš, Ponikve i Morava) imaju ograničenje u maksimalnom broju putnika, što bi, de facto, Aerodromu Beograd dalo monopol, a ostale aerodrome zakočilo u razvoju.