Kajl Skot i Aleksandar Vučić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić: Nezadovoljan sam reagovanjem Zapada, Mogerini korektna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nezadovoljan reakcijama sa Zapada na hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, ali je istakao da je visoka predstavnica EU Frederika Mogerini korektno postupila.

On je za TV “Prva” kazao da je Mogerini dolaskom u Beograd “ukazala čast Srbiji”. Po njegovim rečima, Albanci su akcijom u Kosovskoj Mitrovici želeli da “provere kako mogu da zauzmu sever Kosova”, da bi Srbiji “izbili poslednju kartu” za bilo kakav kompromis, “kao što je Milošević bio sateran u ćošak posle egzodusa Srba”. Upitan šta je strateški cilj Srbije, članstvo u EU ili očuvanje Kosova, Vučić je odgovorio da je “strateški cilj da sačuvamo svoj narod, ali naš cilj je i EU, da sačuvamo sve što možemo da sačuvamo i da izgubimo najmanje što možemo, pošto smo sve već mnogo izgubili 2004. i 2008”.  Predsednik Srbije je juče telefonom razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je, kako se ističe, osudio “provokativne akcije” prištinskih vlasti. “Ruska strana je iznela jasnu osudu takvih akcija koje narušavaju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Podvučeno je da u osnovi rešenja kosovskog pitanja mora da bude poštovanje te rezolucije”, navodi Kremlj. A kabinet predsednika Srbije saopštio je da je Vučić od Putina tražio mišljenje i savet kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine. Takođe, Vučić je juče razgovarao i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, “koga je obavestio o detaljima opasnog incidenta u Mitrovici i o celokupnoj situaciji na Kosovu i Metohiji”. Predsednik Srbije sastao se juče sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom sa kojim se, kako je naglašeno, saglasio “da su provokacije, upotreba sile i nepoštovanje neprihvatljivi i da ne stvaraju adekvatno okruženje za stabilnost u regionu”.

Inače, juče su borbeni avioni Vojske Srbije u nekoliko navrata preletali jug Srbije  i, kako pišu mediji na albanskom jeziku, uznemirili stanovništvo u Preševu. Iz Ministarstva odbrane navode da se radi o redovnoj obuci i pripremama za taktičku vežbu sa bojevim gađanjem “Sadejstvo 2018”, koja se održava danas na poligonu Pasuljanske livade. Ova velika vojna vežba je, kažu u Vojsci Srbije, najavljena preko sredstava javnog informisanja prethodnih dana, upravo da građani ne bi bili uzemireni zbog letova aviona.