Sastanak u Kosovskoj Mitrovici / Foto: Print screen N1

Opštine sa srpskom većinom dale rok Prištini za formiranje ZSO

Ako Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), srpske opštine će same početi sa njenim formiranjem, jedan je od zaključaka sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, koji je juče održan u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Zatraženo je da zbog akcije kosovske policije u kojoj je uhapšen Marko Đurić ministar unutrašnjih poslova i direktor policije podnesu ostavke. Zajednička sednica odbornika 10 opština sa srpskom većinom održana je u istoj zgradi u kojoj je organizovan okrugli sto, koji je u ponedeljak prekinula policija. “Spremni smo da na stvaranju statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom i Prištinom onako kako je predviđemno sporazumom. Početkom rada na stvaranju ZSO smatramo isključivo jasno i javno pokazanu spremnost da se na tome radi, ne deklarativno i ne uzimajući u obzir odluke ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj za nas bi značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo takođe započeli formiranje na način predviđen sporazumom”, jedan je od zaključaka sednice. Ministar za infrastrukturu u Vladi Kosova Palj Ljekaj upozorio je da bi članovi Srpske liste mogli da budu uhapšeni ako jednostrano formiraju ZSO, a iz Srpske liste poručuju da se ne plaše. Odbornici su poručili i međunarodnim predstavnicima na Kosovu, pre svega, kako navode, KFOR-a i EULEKS-a, da pojačaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski narod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata. “Za svako remećenje mira i ugrožavanje imovine i života naših gađana smatraćemo ih odgovornim”, navodi se u zaključcima.

A prema navodima  RTK, kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, sastali su se juče i “razgovarali o nekoliko tema, uključujući i funkcionalizaciju Upravljačkog tima za formiranje ZSO u bliskoj budućnosti, a uvek imajući u vidu principe Brisela, ustavne principe Kosova i odluku Ustavnog suda”. Kako je istaknuto, “preteći tonovi iz Srbije neće imati nikakav efekat na Kosovu. Kosovske institucije ocenjuju da je dijalog, a ne ultimatum jedini put napred za izgradnju evropskog i multietničkog Kosova“. Prethodno se, na “Fejsbuku”, oglasio Haradinaj, poručujući da nema podele Kosova, niti razmene teritorija. On je, preneo je “Tanjug”, istakao da Srpska lista treba da se vrati za sto i diskutuje o zajedničkim temama za dobrobit svih građana. “Predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da shvati da naše strpljenje nije bezgranično i da ćemo braniti naše pravo“, istakao je Haradinaj.