Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Turska neće proterivati ruske diplomate

Turska neće preduzeti mere protiv Rusije, kojoj Velika Britanija pripisuje trovanje bivšeg dvostrukog agenta na “osnovu nekog navoda”, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ta izjava Erdogana dolazi u trenutku kada su SAD i nekoliko zemalja EU, kao i NATO, čija je Turska članica, proterale ruske diplomate kao odgovor na trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji. “Ne planiramo slične akcije samo zato što su neke zemlje preduzele mere na osnovu nekog navoda”, rekao je Erdogan, a prenose turski mediji. Erdogan je rekao da “apsolutno ne dolazi u obzir da se Turska ponaša kao te zemlje”. Inače, zvanična Ankara ostala je relativno rezervisana posle izbijanja afere “Skripalj”. Ministarstvo inostranih poslova osudilo je trovanje bivšeg agenta i njegove ćerke Julije, ali Rusija nije pomenuta. Erdogan ima dobre odnose s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, dok su se odnosi Turske sa zapadnim zemljama pogoršali poslednjih godinu i po. Kako je najavljeno, Putin i predsednik Irana Hasan Rohani trebalo bi početkom aprila da posete Tursku u okviru pregovora o Siriji.

A kako piše prištinska “Koha”, ni kosovska vlada neće proterivati ruske diplomate.  U pisanom odgovoru Ministarstva spoljnih poslova navodi se da “Republika Kosovo čvrsto stoji uz svoje zapadne saveznike u vezi sa međunarodnim incidentom u Solzberiju”, kao i da je “ministar Bedžet Pacoli izneo jasan stav”. Istaknuto je da Ministarstvo “budno prati zbivanja u vezi sa tim incidentom i preduzeće sve neophodne akcije i odluke u saradnji sa svojim saveznicima i partnerima”.