Foto: Pixabay.com

Poverenica EU za pravosuđe traži objašnjenje od “Fejsbuka”

Poverenica EU za pravosuđe Vera Jourova pozvala je kompaniju “Fejsbuk” da razjasni jesu li lični podaci Evropljana, bez njihovog znanja, nekontrolisano prikupljani putem te društvene mreže.

Kako je objavio nemački list “Bild am Zontag”, Jourova će danas poslati pisani zahtev glavnoj operativnoj direktorki Šeril Sandberg. Podsetimo, kompanija za analizu podataka “Kembridž Analitika” našla se pod lupom, nakon što je uzbunjivač koji je pomogao da se kompanija osnuje, rekao “Gardijanu” da su podaci oko 50 miliona korisnika uzeti bez njihovog znanja i iskorišćeni u radu kompanije za kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine. Kompanija je optužena za nezakonito prikupljanje informacija o korisnicima “Fejsbuka” nakon obmanjujućeg pristupa. Jourova je to nazvala „totalno neprihvatljivom zloupotrebom podataka” korisnika “Fejsbuka”. Ona je kazala da je taj „skandal“ upozorenje korisnicima da razmotre šta se događa s njihovim podacima.

Inače, “Fejsbuk” je juče objavio oglas na celoj stranici u britanskoj i američkoj štampi, u kojem se vlasnik Mark Zakerberg izvinjava korisnicima i izražava žaljenje. “Naša odgovornost je da štitimo vaše podatke. Ako u tome ne uspevamo, onda je ne zaslužujemo”, napisao je Zakerberg u oglasu objavljenom u šest britanskih i u tri američka glasila. “Možda ste čuli da se govori o kviz aplikaciji koju je osmislio univerzitetski istraživač koji je 2014. omogućio da u javnost izađu podaci više miliona korisnika ‘Fejsbuka’. Bila je to zloupotreba poverenja i žao mi je što tada nismo više učinili”, rekao je Zakerberg. Ovaj skandal, poguban za ugled “Fejsbuka”, prouzrokovao je prošle nedelje pad vrednosti deonica kompanije na berzi i gubitak veći od 50 milijardi dolara. “Fejsbuk” je imao više od dve milijarde korisnika i do skandala na berzi je vredio više od 500 milijardi dolara.