Katalonija / Foto: Pixabay.com

Karles Pućdemon uhapšen na granici Nemačke i Danske

Nemačka policija zadržala je juče bivšeg predsednika katalonske vlade Karlesa Pućdemona, kada je automobilom prelazio iz Danske u Nemačku.

“Gospodin Pućdemon je trenutno u policijskom pritvoru”, saopštila je policija pokrajine Šlezvig-Holštajn, ne navodeći druge detalje. Bivši lider Katalonije vraćao se iz Finske, u kojoj je prošle nedelje boravio na poziv jednog finskog poslanika. Saopšteno je da su španska obaveštajna služba i policija sarađivale sa nemačkom policijom na hapšenju Pućdemona. A u protestima zbog ovog hapšenja, na ulicama Barselone sukobili su se demonstranti i policija, koja je u opremi za razbijanje demonstracija pendrecima zaustavljala veliku masu ljudi u pokušaju da se probije do kancelarije španske Vlade u Kataloniji. Demonstranti su zaustavili i saobraćaj na četiri auto-puta na severoistoku Španije. S druge strane, udruženje građana koje se protivi nezavisnosti Katalonije pozvalo je građane na kontraskup u Barseloni kako bi iskazali podršku Ustavu Španije, takođe pred kancelarijom španske Vlade u Kataloniji. Katalonska policija blokirala je tu ulicu i pozvala ljude da se ne okupljaju. Prethodno su se hiljade Pućdemonovih pristalica okupile ispred kancelarije Evropske komisije u Barseloni, a u planu je bilo da kolona krene ka nemačkom konzulatu. Sličan protest organzovan je i u Đironi, čiji je Pućdemon bio gradonačelnik pre nego što je 2016. postao predsednik Katalonije.

Podsetimo, Španija traži Pućdemona zbog pobune i organizacije referenduma o nezavisnosti protivnog španskom ustavu i odluci suda, čime mu preti višegodišnja zatvorska kazna. A u petak je španski istražni sudija odobrio suđenje za 25 katalonskih funkcionera optuženih za pobunu protiv Španije, među kojima je i Pućdemon. U Kataloniji su u petak i subotu hiljade demonstranata izašle na ulice s transparentima “Sloboda političkim zatvorenicima”. Nakon što je 27. oktobra u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje nezavisne republike Katalonije, španska vlada je preuzela direktno upravljanje ovom pokrajinom. Pućdemon je zatim otišao u Belgiju, gde je živeo i vodio međunarodnu kampanju. Boravio je i u Danskoj, Švajcarskoj i Finskoj. Španija je za njim raspisala evropski nalog za hapšenje.