Tači, Mogerini i Vučić / Foto: FoNet/TV FoNet

Vučić: Zapad priču o Kosovu smatra zatvorenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da mu se čini da zapadne sile čvrsto stoje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova i dodao da je to za Srbiju veoma teško.

“Nisam zadovoljan. Imao sam dubinske razgovore sa ljudima koji o mnogo čemu odlučuju iz različitih glavnih gradova Zapada i čini mi se da oni tvrdo stoje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova i to je za nas veoma teško”, kazao je Vučić za RTS iz Njujorka, u kome se nalazi od subote, a javnost je o tom putovanju saznala nakon što je to saopštio lider Narodne stranke Vuk Jeremić. Vučić se juče sastao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, a upitan koliko je zadovoljan sastankom u UN “i svim ostalim sastancima u prethodnih nekoliko dana”, kazao da je zadovoljan trudom i radom srpske strane, ali ne i rezultatima. On je rekao da “zapadne zemlje ne žele ni na koji način da razgovaraju kome pripada teritorija Kosova, da tu priču smatraju zatvorenom”. “Posle tri dana napornih i ne lakih susreta o kojima ne mogu previše da govorim, za mene je zaključak da, kako bih pripremio platformu za građane moram da dobijem i podršku međunarodne zajednice. To je za mene bilo razočaranje, razumeli smo poruku, naše je da nastavimo da radimo”, kazao je Vučić. Naglasio je da nikada nije prisustvovao “tajnim” večerama sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, ali je i dodao da bi se “lakše” dogovorio sa kosovskim Albancima nego sa predstavnicima međunarodne zajednice. Ocenio je da je najveći problem to što Beograd ne pregovara direktno sa Albancima, već sa onima koji su, kako je rekao, stvorili nezavisu državu Kosovo. Kazao je da delegacija Nemačka koja treba da dođe u Srbiju neće doneti papir koji sadrži pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine i napomenuo da je suština “da znamo šta Nemačka hoće, a šta neće”. “Ja to znam, ali o tome ne mogu da govorim”, rekao je Vučić.

Inače, Evropska komisija juče je saopštila da u novoj rundi pregovora Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu nije ostvaren dalji napredak, i pozvala dve strane da pojačaju napore za primenu dogovorenog. Šef vladine kancelarije za Kosovo Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda insistirala na pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, ali da Priština nije bila spremna da o tome razgovara. A kako je najavljeno, sutra će predsednici Srbije i Kosova, Vučić i Tači razgovarati u Briselu o primeni postignutih sporazuma, koji do sada nisu implementirani. A prištinski list “Gazeta Ekspres”, kako prenosi sajt “KoSSev”, objavio je juče da se Tači nalazi u SAD ”na putu koji je držao u tajnosti nekoliko dana”.