Nils Muižnieks / Foto: FoNet/TV FoNet

Savet Evrope: Političari da prestanu da napadaju novinare u Slovačkoj

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks poručio je juče u Bratislavi na kraju četvorodnevne posete Slovačkoj da političari i zvaničnici moraju da prestanu da napadaju, kleveću i vređaju novinare, jer time ugrožavaju osnovnu ulogu medija u demokratiji.

“Mora da se promeni retorika i kampanja klevetanja mora da prestane. Prezrive izjave zvaničnika o novinarima ugrožavaju osnovnu ulogu medija u demokratskom društvu i postavljaju novinare u nesigurnu sredinu”, kazao je juče Muižnieks slovačkoj agenciji TASR. On je rekao da se, povodom ubistva mladog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice, tokom ove posete sreo sa novinarima i predstavnicima slovačkih medija i da su svi izražavali šok i strah, kao i nepoverenje u slovačke institucije koje bi trebalo da im garantuju da slobodno i nezavisno obavljaju svoj posao. “Kada političari novinare nazivaju neprijateljima ili raznim životinjskim nazivima to podstiče one ljude koje žele da novinarima nanesu zlo da to i učine. Za novinare to stvara opasno okruženje za rad”, naveo je Muižnieks. On je upozorio je da treba rešiti i pitanje saradnje sa policijom koja bi morala da reaguje brzo na zahtev redakcije ili novinara da dobije policijsku zaštitu, a takođe da novinari koji obrađuju osetljive teme ne budu izloženi riziku da će kriminalci saznati iz zahteva za javno dostupne informacije da su upravo oni te podatke tražili. Kolege Jana Kucijaka upozoravaju da je on ubijen čim je učestalo, navodeći svoje lične podatke, počeo da traži od institucija i policije u skladu sa zahtevom za informacijama od javnog značaja podatke o agrobiznisu Italijana, za koje se sumnja da su povezani sa kalabrijskom mafijom Ndrnageta. “Reč je o drugom ubistvu novinara u EUza kratko vreme i to bi trebalo da bude zvono za uzbunu ne samo u Slovačkoj, već svugde u svetu. Sasvim sigurno treba govoriti o potrebi jačanja bezbednosti novinara”, kazao je komesar Saveta Evrope.

Inače, zbog ubistva Kucijaka i njegove verenice, desetine hiljada Slovaka ponovo su juče izašle na trgove Bratislave i više od 30 gradova širom Slovačke, kao i pred slovačke ambasade u 25 zemalja sveta sa zahtevom da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, jer se njihov gnev ne smiruje nakon ostavke premijera Roberta Fica i nastavka koalicione vlade s drugim premijerom.