Mičel i Vučić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić sa Mičelom: Spremni na kompromis, ali ne na poniženje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče nakon razgovora sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom da je Srbija, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, spremna da razgovara o kompromisima i da može da prihvati kompromisno rešenje, ali da ne može “poniženje naroda i uništenje države”.

“Svaki kompromis je težak, ali zato mora da ga prihvati i druga i treća strana”, rekao je Vučić. On je istakao da je poznato da Srbija i SAD ne dele iste stavove kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, ali  da je zahvalan na podršci Mičela nastavku dijaloga i podršci SAD na putu Srbije ka EU. Vučić je rekao da SAD smatraju da je formiranje oružanih snaga Kosova legitimna ideja, ali da Srbija uverena da je to zasnovano na nelegalnoj odluci o nezavisnosti Kosova. Predsednik Srbije je istakao da ne postoji nijedan papir koji ima pravnu snagu, a koji daje pravo Kosovu da formira vojsku i da “niko ne može da ga izmisli”. Istakao je da Srbija bez Amerikanaca ne može da reši kosovski problem niti druge probleme u regionu i da je “naivno i neodgovorno” misliti da se to može bez upliva američke strane. Vučić je naglasio da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a da je albanska strana imala “jednu jedinu obavezu” da formira Zajednicu srpskih opština, koju nije ispunila. “Gotovo sam uveren da od tog posla nema ništa. Da su hteli to da ispune ispunili bi u prethodnih pet godina. A tih pet godina nisu mrdnuli prstom i imali su prećutnu podršku dobrog dela međunarodne zajednice za takvo ponašanje”, rekao je Vučić. Mičel je ponovio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao obe strane da sprovedu sve obaveze koje su preuzele. “Spremni smo da saslušamo, pomognemo i budemo kreativni. Ali takođe smo oprezni kada su u pitanju jednostavni predlozi koji mogu da naprave negativan presedan u regionu ili ugroze regionalnu stabilnost”, rekao je Mičel. On je kazao da Vašington Srbiju vidi kao osnovu čitavog Balkana, dodajući da su SAD privržene saradnji i jačanju partnerstva sa Srbijom.

Nešto kasnije, u Zrenjaninu, Vučić je izjavio da su lideri opozicije Mičelu rekli da Vučić treba da rešava kosovski problem, da bi ga “na tome srušili”. “Dvojica lidera opozicije su mi već javila šta su pričali s Mičelom na sastanku. A tema je bila da puste mene da rešim kosovski čvor, jer svi znamo da Kosovo mora da dobije nezavisnost. Dajte Vučiću ‘vruć krompir’, a onda ćemo ga na tome srušiti”, kazao je Vučić. Dodao je da svaki strani zvaničnik može da se u Srbiji sastane s kim želi, a da je “problem” s domaćom opozicijom što “mnogi od njih državu ne osećaju kao svoju, već razmišljaju kako da sednu fotelju”. Nakon sastanka sa Mičelom predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da je američkom diplomati rekao da je “zabluda da se problem Kosova može rešiti u diktaturi, umesto u demokratiji”.