London / Foto: Pixabay.com

Velika Britanija proteruje 23 ruskih diplomata

Velika Britanija saopštila je da će proterati 23 ruskih diplomata pošto je Moskva odbila da objasni kako je nervni agens napravljen u Rusiji upotrebljen za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Premijerka Tereza Mej kazala je da su ruske diplomate, koje imaju nedelju dana da odu iz zemlje, identifikovane kao “neprijavljeni obaveštajni zvaničnici”. Naglasila je da je poništen poziv za posetu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, kao i da su suspendovani svi kontakti s Rusijom na visokom nivou. Ona je dodala i da kraljevska porodica i ministri neće prisustvovati Svetskom fudbalskom prvenstvu, koje se na leto održava u Rusiji. Mej je rekla da Rusija nije dala “nikakvo objašnjenje” kako je sporni nervni agens iskorišćen u Velikoj Britaniji i opisala odgovor Moskve kao “sarkazam, prezir i prkošenje”. “Nema drugog zaključka do da je ruska država kriva”, rekla je Mej. Britanija je zatražila i sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN. Podsetimo, bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija nađeni su prošle nedelje u nesvesnom stanju na klupi u engleskom gradiću Solzberiju, a i dalje su u kritičnom stanju. S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je izjava britanske premijerke neviđeno gruba provokacija koja podriva temelje normalnog međudržavnog dijaloga i najavilo recipročne mere, na koje, istaknuto je, London neće dugo čekati. “Smatramo da je neprihvatljivo i nedopustivo da se britanska vlada, iz svojih loših političkih ciljeva, odlučila na dalje ozbiljno pogoršanje odnosa, najavljujući čitav niz neprijateljskih mera, uključujući i proterivanje 23 ruskih diplomata iz zemlje”, ističe se u saopštenju. Prethodno je ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko izjavio je da “ove neprijateljske mere smatra potpuno neprihvatljivim, nepravednim i kratkovidim”, dok je predsedavajući Spoljnopolitičkog komiteta ruskog parlamenta Konstantin Kosačev britanske akcije osudio kao “zlobne i cinične” i dodao da optužbe na račun Rusije predstavljaju “prljavu igru” s ciljem da se “povrati pozicija Londona kao ključnog globalnog igrača”.

NATO je, kako je istaknuto, izrazio duboku zabrinutost zbog upotrebe nervnog otrova na tlu jedne od njenih članica, što je, naglašeno je, prvi takav slučaj od osnivanja Alijanse 1949. godine. “Saveznici smatraju taj napad flagrantnim kršenjem međunarodnih standarda i sporazuma”, piše u saopštenju. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da Velikoj Britaniji pruži sve tražene informacije i da Organizaciji za zabranu hemijskog oružja preda detalje svog programa upotrebe nervnog otrova “novičok”. A načelnik ruske Federalne agencije za medicinu i biologiju Vladimir Ujba izjavio je da “novičok” ne potpada pod Konvenciju o hemijskom oružju, koja je na snazi od 1997. godine. On, prema navodima agencije “Interfaks”, nije kazao da li je Rusija nasledila zalihu tog otrova posle raspada Sovjetskog Saveza i da li je ta zaliha uništena, dok je ministar za industriju i trgovinu Denis Manturov rekao da je Rusija prošle godine završila uništavanje zaliha hemijskog oružja.