Žan-Klod Junker / Foto: FoNet/Evropska komisija

Junker: Zapadni Balkan vidi u EU mnogo više, nego EU sama u sebi

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je juče u Strazburu da zemlje Zapadnog Balkana vide više značaja u EU nego njene članice i naglasio da svaki partner iz regiona mora da nastavi svoj reformski put, posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda.

Podsetivši da je posetio Zapadni Balkan pre nepune dve nedelje, Junker je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta rekao da je to bilo nezaboravno putovanje iz mnogo razloga, a da su najveći utisak ostavili strast i ubeđenje u EU. On je kazao da mu je to obnovilo osećaj vere i nade da ako je “dramatičan region”, poput Zapadnog Balkana, tako odlučan da se reformiše od dna do vrha da bi se priključio EU, onda Unija mora da bude vredna toga da region bude njen deo. “Zapadni Balkan jasno vidi u nama mnogo više nego što mi vidimo u našoj Uniji. Želim da vidim istu veru u našu Uniju širom 27 članica”, istakao je Junker. Kako je dodao, još mnogo posla treba da se uradi na Zapadnom Balkanu, svi bilateralni konflikti moraju biti razrešeni i potrebno je veće jedinstvo. Junker je naglasio da svaki partner sa Zapadnog Balkana mora da nastavi svoj reformski put, posebno kada je reč o vladavini prava i osnovnim slobodama i vrednostima. “Kao što sam rekao svim liderima u regionu, neće biti ubrzavanja (puta u EU). Mi stavljamo suštinu ispred brzine. Na svaki slučaj ćemo gledati prema zaslugama, bez fiksnih datuma ili rokova”, rekao je predsednik EK. “Ipak, vratio sam se sa puta uvereniji nego ikada da je ovo naša zajednička budućnost. Reč je o pomirenju naše istorije i geografije”, dodao je Junker. Kako je napomenuo, to je i razlog da se EU više fokusira na izgradnju snažnije, više demokratske i više ujedinjene EU. O tome će se, kako je dodao, razgovarati na sastanku Evropskog saveta 22. i 23. marta.

Podsetimo, početkom godine Junker je izjavio da EU mora otvoriti jasnu perspektivu članstva Zapadnom Balkanu, jer bi inače zapretila opasnost da Evropa ponovo bude svedok “tamošnjih nesrećnih događaja iz 90-ih godina”.