Petrovaradinska tvrđava / Foto: FoNet

“Evropska prestonica kulture dodeljuje poslove firmama povezanim sa direktorom”

Fondacija “Novi Sad 2021” dodelila je usluge marketinga i promocije, vredne oko 250.000 evra, Fondaciji “Egzit” (Exit) i firmama “My Exit Adventure” i “Exit Team”, sa kojima je povezan direktor te fondacije Nemanja Milenković, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Kako se ističe, Fondacije “Novi Sad 2021” zadužena je za sprovođenje projekta Evropska prestonica kulture (EPK), a tu titulu Novi Sad je osvojio za 2021. godinu. Prema navodima BIRN-a, Milenković je povezan je sa sve tri firme, u “My Exit Team” i Fondaciji “Egzit” bio je angažovan na poslovima marketinga, dok je u firmi “Exit Team” radio kao marketing menadžer. Vlasnik firmi “My Exit Team” i “My Exit Adventure” je Dušan Kovačević (direktor festival “Egzit”) koji je zajedno sa Milenkovićem u Upravnom odboru Fondacije FORT, koju je Fondacija “Egzit” osnovala u maju 2014. sa ciljem očuvanja, zaštite i razvoja Petrovaradinske tvrđave, navodi BIRN. Firme “Exit team” i “My Exit Adventure”, kao i obe fondacije, kako se napominje, registrovane su na istoj adresi u Novom Sadu. BIRN navodi da osim što je Milenković nabavku poverio bivšoj firmi, sporno je i što su predložene aktivnosti neprecizno definisane, pa se efekti marketing usluga ne mogu jasno sagledati. Panel eksperata, koji je tokom prošlog oktobra podneo izveštaj o napretku projekta EPK, zamerio je Fondaciji što je program orijentisan na događaje, a ne na razvoj programa u kulturi i ocenio da “prestonica više liči na festival i nema jasnu umetničku dimenziju”. Oni su pozvali Fondaciju “Novi Sad 2021” da do kraja ovog meseca dostavi novi program i precizira šta će se to dešavati narednih godina na kulturnoj sceni Novog Sada, dodaje BIRN.

Inače, Evropska prestonica kulture je projekat EU koji kulturu jednog ili više gradova stavlja u fokus na godinu dana, a u tom periodu gradovi-prestonice pripremaju nesvakidašnje kulturne programe i renoviraju dotrajalu kulturnu infrastrukturu.