Migranti / Foto: FoNet/MOD

EU razmatra nove načine za smanjenje migracija

Evropska unija razmatra nove načine kako da spreči dolazak migranata pošto se približava toplo vreme, ali je i dalje duboko podeljena oko odgovornosti za smeštaj onih koji su već stigli.

Ministri unutrašnjih poslova EU juče su razgovarali o tome  kako ojačati spoljne granice Unije. Nemačka i Austrija se zalažu za duže provere ličnih dokumenata i bolju kontrolu kretanja migranata unutar šengenske zone. Inače, dolazak migranata značajno je opao pošto je njih milion tokom 2015. ušlo u EU, ali se očekuje da će se na proleće povećati broj dolazaka. Ministri unutrašnjih poslova ističu da su svesni uloge koju su migracije imale na italijanskim izborima, na kojima su pobedile dve evroskeptične stranke. Pitanje da li je EU potreban sistem kvota za raspodelu migranata iz zemalja najteže pogođenih prilivom migranata, pre svega Italije i Grčke, i dalje je osetljivo tako da to nije bila tema sastanka. Holandski ministar za migracije Mark Harbers rekao je da je relokacija izbeglica “velika zagonetka” koja se mora rešiti. On je kazao da će bez funkcionalnog sistema za pomoć zemljama koje su prve na udaru priliva migranata, pojedine zemlje preuzimati kontraproduktivne mere. Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka oštro se protive kvotama za smeštaj migranata uz obrazloženje da im to protiv njihove volje nameću birokrate iz Brisela i insistiraju da se migracije najbolje mogu kontrolisati rešavanjem korena problema. Lideri EU su zahtevali da se pitanje podela tereta, kao osnovna evropska vrednost, reši do početka leta.

Sa zastojem oko kvota, sve više se govori o kampovima za migrante izvan spoljnih granica EU. Ideja je popularna u Francuskoj i Austriji, koja u vladajućoj koaliciji ima stranku koja se protivi migracijama. Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl izneo je mogućnost da se tražioci azila drže “na koncentrisan način na jednom mestu”, što će omogućiti vlastima da pokušaju da ubrzaju procedure. To bi takođe sprečilo migrante da idu dalje. Istovremeno, Evropska komisija (EK) razmatra kako da se migranti, koji nemaju pravo da ostanu u EU, brzo vrate kući. Zasad je tek polovina onih kojima je odbijen ostanak, vraćena kući. Smatra se da je EK otvorena za mogućnost da se pojedinim zemljama omogući da ograniče broj izdatih viza za pojedine države koje odbiju da prime nazad svoje državljane.