Proslava izborne pobede / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Vučićeva lista osvojila u Beogradu 44,9 odsto, još samo tri liste iznad cenzusa

Na izborima za Skupštinu grada Beograda, na osnovu 81 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” –  44,9 odsto, saopštila je “Crta” posmatračka misija.

Kako se ističe, na drugom mestu je lista prevođena Draganom Đilasom, sa 19 odsto, a slede “Aleksandar Šapić – gradonačelnik”, sa 8,8 odsto i koalicija SPS i Jedinstvena Srbija sa šest odsto, dok su sve ostale liste ostale ispod cenzusa. Izlaznost je, kako je naglasila “Crta”, bila 50,8 odsto. Predsednik Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da je njegova lista u Beogradu osvojila više od 45 odsto glasova, a da je u Boru, Aranđelovcu i Sevojnu, u kojima su takođe juče bili održani lokalni izbori, osvojila oko 60 odsto glasova. Vučić je ocenio da je rezultat na izborima za Skupštinu Beograda najbolji koji je njegova stranka do sada ostvarila u glavnom gradu. “Mislim da SNS bez partnera ima apsolutnu većinu u parlamentu”, rekao je Vučić i dodao da nije bilo velikih nepravilnosti. Na pitanje ko će biti kandidat za gradonačelnika, on je rekao da će javnost to saznati za oko 50 dana, kada se konstituiše novi saziv Skupštine grada. Upitan da li će SNS napraviti koaliciju sa SPS u Beogradu, Vučić je rekao da ne bi imao ništa protiv, jer zajedno imaju apsolutnu većinu. A kandidat za gradonačelnika liste “Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju” Dragan Đilas izjavio je, odmah po zatvaranju biračkih mesta, da će već danas pozvati “sve ljude koji žele promenu u Srbiju, da zajedno počnemo borbu za izbore koji nam slede 2020″. “Želim da poručim nešto direktno Aleksandru Vučiću –  pobediću te brže nego što je tebi trebalo da me pobediš kao gradonačelnika. Čekaju nas velike borbe”, rekao je Đilas. Aleksandar Šapić izjavio je da rezultat koji je ostvarila njegova grupa građana ne ostavlja prostor za euforiju, jer neće biti u prilici da nakon izbora nešto promene u glavnom gradu.

Predsednik DS Dragan Šutanovac istakao je da je rezultat koji je ta stranka ostvarila na beogradskim izborima loš, i da on neće bežati od odgovornosti za to što je koalicija ostala ispod cenzusa. A predstavnici liste “Dosta je bili i Dveri” kazali su da nisu spremni da priznaju rezultate izbora u Beogradu i kako su naveli, podneli su zahtev za uvid u sav birački materijal. “Dok ne vidimo birački materijal nećemo komentarisati preliminarne rezultate izbora Ipsosa, Cesida i ostalih nevladinih organizacija, kao i ni rezultate političkih stranaka”, kazao je kandidat te liste Vojin Biljić.