Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Crta”: Više nepravilnosti nego u prethodnim izbornim ciklusima

Tokom jučerašnjeg izbornog dana u Beogradu zabeležene su nepravilnosti na ukupno osam odsto biračkih mesta, navela je “Crta” posmatračka misija.

Naglašeno je da su “Crtini” posmatrači bili raspoređeni na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka na 450 biračkih mesta, što im je pružilo mogućnost da izveštavaju o kvalitetu izbornog procesa na teritoriji celog Beograda. “Ono što smo imali prilike da vidimo veliki je domaći zadatak za institucije u Srbiji, koje moraju da se mnogo ozbiljnije pozabave sprovođenjem zakona koji će omogućiti slobodno izražavanje volje birača i demokratske izbore. Tokom samog izbornog dana na osam odsto biračkih mesta zabeležili smo pojedinačne slučajeve ozbiljnih nepravilnosti. To je u većem obimu nego na predsedničkim i parlamentarnim izborima, što znači da je izborni proces lošiji u odnosu na prethodne cikluse. Jasno je da ćemo morati i mi, kao civilni sektor, ali i politički akteri i institucije da se ozbiljno pozabavimo time”, istakao je Raša Nedeljkov, programski direktor “Crte”.

On je podsetio da su “Crtini” posmatrači izbačeni sa nekih biračkih mesta, a potom nakon sat vremena vraćeni, međutim, ova posmatračka misija je ta biračka mesta isključila iz svog uzorka, jer posmatrači nisu bili u mogućnosti da prisustvuju brojanju glasova. “Svakako je još jedan od presedana, makar što se tiče naše posmatračke misije, da su organi koji su odgovorni za provođenje izbora, na ovakav način kršili procedure i zakon koji su sami usvojili. Nepravilnosti koje uključuju fizičko nasilje bili su najekstremniji, ali ono što je nedopustivo u 21. veku je i da se na izborima glasa bez lične karte, da se prst birača ne obeležava sprejom, da se ne proverava da li već trag spreja postoji na prstu… Sama činjenica da smo imali prilično intenzivan broj informacija da se vode paralelne evidencije onih koji su glasali na biralištima, nešto je što bi trebalo da bude predmet istražnih organa, jer te stvari mogu da upućuju na različite probleme. Od toga da je u pitanju potencijalna kupovina glasova, pritisci na birače… To su stvari koje bacaju ozbiljnu senku na demokratski potencijal ovih izbora”, naglasio je Nedeljkov. On je dodao da je “Crta” tokom predizborne kampanje izveštavala i o kvalitetu same kampanje, napominjući da je način na koji su mediji izveštavali; pristup političkih aktera medijima; funkcionerska kampanja; navodi o potkupu glasova; pristisci na birače – “bacili ozbiljnu senku” na izbore za Skupštinu grada Beograda.