Foto: Pixabay.com

Švajcarci na referendumu odbacili ukidanje RTV pretplate

Švajcarci su velikom većinom na jučerašnjem referendumu odbacili ukidanje pretplate za javni radio i televizijski servis, koja sada iznosi skoro 400 evra godišnje.

Svih 26 kantona i polukantona odbacilo je inicijativu o izmeni zakona o pretplati. Po konačnom rezultatu referenduma, koje je objavila švajcarska novinska agencija ATS, protiv predloga za ukidanje pretplate glasalo je 71,6 odsto Švajcaraca. Bez iznenađenja takođe je i to što je u odgovoru na drugo pitanje na referendumu, 84,1 odsto Švajcaraca glasalo za zadržavanje PDV-a i direktnog saveznog poreza, što su dva glavna izvora prihoda švajcarske konfederacije. Referendum je organizovan na zahtev pokreta mladih Liberalne radikalne stranke, a posle duge i intenzivne kampanje o sudbini televizijske pretplate, odziv na referendumu je bio preko 54 odsto, što je znatno više od uobičajene koja je poslednjih godina oko 45 odsto.

U kantonu Cirih, gde ima najviše stanovnika, više od 71 odsto birača koji su glasali, izjasnilo se protiv ukidanja pretplate, dok je u kantonu Ženevi protiv glasalo 75 odsto. Inače, televizijska pretplata u Švajcarskoj, jedna od najskupljih u Evropi, sada je 451 švajcarski franak (392 evra) godišnje. Iduće godine, pretplata će se smanjiti na 365 franaka, ali će zato morati da je plaćaju svi, čak i oni koji nemaju televizijski ili radio aparat, pošto su vlasti zaključile da se televizija i radio gledaju i slušaju i preko interneta. Najveći deo pretplate ide jedinoj nacionalnoj radio-televiziji SSR, koja emituje program na četiri zvanična jezika (nemački, francuski, italijanski i romanš). Još 21 regionalni radio i 13 televizija ispunjavaju uslove za status javnog servisa, i takođe će dobijati deo pretplate. RTV SSR koja zapošljava 6.000 ljudi, finansira se 75 odsto od pretplate, pa bi joj, da je pretplata juče ukinuta, pretila opasnost da prekine rad.