Angela Merkel / Foto: FoNet/AP

SPD glasala za koaliciju, Merkel kancelarka četvrti put

Nemačka Socijaldemokratska partija (SPD) glasala je juče za predloženu koalicionu vladu s konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Ishod glasanja članova stranke znači da će Angela Merkel četvrti put postati kancelarka, posle 12 godina na vlasti. Inače, ovo glasanje okončalo je šest meseci neizvesnosti u nemačkoj politici, jer da oko 464.000 članova SPD-a nije podržalo koaliciju, opcije su bile ili novi izbori ili prva manjinska vlada u nemačkoj posleratnoj istoriji. Prema rezultatima glasanja, 66 odsto članova SPD bilo je za ulazak u koaliciju sa demohrišćanima (CDU/CSU). Prema najavama lidera stranaka, vlada bi mogla da bude formirana u roku od nekoliko dana, a Angela Merkel bi ponovno trebalo da bude izabrana za nemačku kancelarku na sednici Bundestaga 14. marta.

A Angela Merkel pozdravila je odluku članova SPD. “Ovo je dobra odluka za SPD, a posebno za našu zemlju”, saopštila je Merkel, dodajući da je pred novom vladom mnogo posla koji treba što pre započeti. Kako podseća “Dojče vele”, s obzirom na to da je SPD, odmah nakon izbora krajem septembra, a zbog istorijski lošeg rezultata – samo 20,5 odsto osvojenih glasova – odbacio ponovno učestvovanje u radu vlade Angele Merkel, demohrišćani su krenuli u pregovore oko sastavljanja tzv. Jamajka-koalicije, sa Liberalima (FDP) i Zelenima. Ali su oni početkom decembra okončani bez rezultata. Nakon toga je, na pritisak predsednika Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, predsedništvo SPD pristalo na pregovore s demohrišćanima. Tome se protivio veliki deo stranačke baze SPD. Rukovodstvo stranke i Andrea Nales, koja je predložena za buduću predsednicu SPD, snažno su se proteklih nedelja zalagali za koaliciju sa demohrišćanima. S druge strane, unutar same stranke postojao je veliki otpor predloženom koalicionom sporazumu, posebno među mlađim članovima stranke, s Kevinom Kinertom, liderom mladih socijaldemokrata na čelu.