Rodoljub Šabić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Šabić: Državno veće tužilaca da dostavi informacije

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Državnom veću tužilaca (DVT) da u roku od tri dana Alumni klubu Pravosudne akademije (AKPA) dostavi informacije o spornoj sednici od 14. decembra prošle godine, na kojoj je parlamentu predložen izbor 52 tužioca širom Srbije.

DVT prethodno je odbilo zahtev AKPA da to uradi. Pre sporne sednice u javnost je procurio spisak sa imenima 24 kandidata koja će biti predložena, a sa sednice je bez obrazloženja isključena javnost. AKPA je odmah tražila zapisnik sa sednice i objašnjenje ko je, gde i na osnovu kojih kriterijuma sastavio spisak i zašto je isključena javnost, ali je DVT odbio da ga dostavi. Predsednica Narodne skupštine stavila je sporni Predlog odluke o izboru tužilaca na dnevni red sednice parlamenta zakazane za utorak. AKPA ocenjuje da je ovo ilustrativan primer kako se u Srbiji biraju sudije i tužioci i kako se odluke donose van institucija i daleko od javnosti. AKPA ističe da se sve to dešava u jeku debate o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa i ukazuje da u ovom izboru učestvuje politika, ali i Udruženje tužilaca Srbije, čijih je pet istaknutih članova u sastavu DVT. AKPA izražava bojazan da će parlament učestvovati u sumnjivom izboru i poziva ga da spreči izbor, te da se ceo postupak ponovi, jer javnost opravdano neće imati poverenje u javne funkcionere izabrane uz postojeće manjkavosti.

A poverenik Šabić pozdravio je to što se na dnevnom redu prve sednice prvog redovnog zasedanja Skupštine Srbije nalazi Predlog zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova. “Ministarstvo unutrašnjih poslova dugo je pripremalo ovaj Zakon, u okviru toga ostvarivalo konstruktivnu saradnju sa Poverenikom, a usvajanjem ovog zakona biće obezbeđen bar jedan od bitnih uslova za uvođenje reda u oblasti obrade podataka o ličnosti”, saopštio je poverenik. Takođe, Šabić je istakao da još jednom skreće pažnju narodnih poslanika na Predlog zakona o nacionalnom DNK registru, upozoravajući da je reč o zakonu koji sadrži brojne odredbe čije usvajanje podrazumeva izuzetno ozbiljne rizike povrede ljudskih prava.