Paulin Ades-Mevel / Foto: FoNet/Medija centar

“Reporteri bez granica”: Srbija ne ispunjava uslove za ulazak u EU

Broj napada na novinare koje smo zabeležili jasno pokazuje da je klima sve nepovoljnija, izjavila je za “Cenzolovku” šefica kancelarije “Reportera bez granica” za Balkan Paulin Ades-Mevel, govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji.

Ona je ocenila da “Srbija danas ne ispunjava uslove da se priključi EU“ i najavila da će “Reporteri bez granica” to “istaći u evropskim institucijama“. Upitana šta je bila “crvena zastavica“ za ozbiljniju mobilisanost njene organizacije, odgovorila je da je to svakako bila sedmica kada su se u Srbiji dogodila četiri uzastopna napada. “Bio je to jasan pokazatelj pogoršanja, iako je i u prethodnim mesecima bilo situacija u kojima je pređena linija dopustivog”, kazala je Mevel. Ona je napomenula da vlast, pre svega, mora da osudi napade na novinare i upitala o „kakvom autoritetu i uticaju medija govorimo, ako su redovno napadani i ako nema zvaničnog odgovora ili kazne za one koji su te napade počinili?“. “Naša je želja da vlast jasno osudi, potom i kazni počinioce, a zatim da preduzme mere za unapređenje stanja“, poručila je Mevel. Ona je podsetila da su “Reporteri bez granica” započeli kampanju “#ProtectJournalists”, kao deo procesa uspostavljanja specijalnog predstavnika UN zaduženog za bezbednost novinara. “Po našem mišljenju, novinari bi trebalo da pokušaju da rade svoj posao u skladu s profesionalnim standardima. Oni svakako nikada ne bi smeli da uzvraćaju na isti način. Solidarnost je tu jako važna, važno je da novinari podržavaju jedni druge”, kazala je Mevel.

Upitana da li predstavnici EU uopšte mare za ugroženu slobodu medija u Srbiji, ili bilo gde drugo, ona je ocenila da ih je “naravno briga” i da oni imaju uvid u sve izveštaje koji pokazuju pogoršanje stanja u toj oblasti. “Uloga organizacija kakva je, recimo, naša, jeste da budemo ‘kamičak u cipeli’ onih vlasti koje ugrožavaju slobodu medija, kao i da učinimo sve kako bi nas čuli predstavnici međunarodnih i evropskih institucija”, napomenula je Mevel.