Foto: Otvoreni parlament

“Otvoreni parlament” nastavlja da prati rad Skupštine Srbije

“Otvoreni parlament”, inicijativa organizacije “Crta”, nastavio je posle protesta praćenje rada Skupštine Srbije sa fokusom na stepen demokratičnosti i odgovornosti narodnih poslanika.

Podsetimo, sredinom decembra, zbog zloupotrebe parlamentarnih procedura prilikom usvajanja Zakona o budžetu za ovu godinu, inicijativa “Otvoreni parlament” je u znak protesta zatamnila sajt. Potom su predsednica Skupštine Maja Gojković i potpredsednici parlamenta optužili “Crtu” da sprovodi “očiglednu političku agendu” i pozvali je da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju “političku” platformu umesto što pokušava da građane Srbije “dovede u zabludu”. Kako se navodi u saopštenju “Crte”, od početka prolećnog zasedanja građanima će biti dostupne informacije o kvalitetu debate u plenumu, efikasnosti kontrolne funkcije i odgovornosti za javno izgovorenu reč narodnih poslanika. Direktorka “Crte” Vukosava Crnjanski izjavila je da će inicijativa “Otvoreni parlament” još aktivnije zahtevati odgovorno ponašanje izabranih predstavnika, polazeći od toga da parlament ima odgovornost da usklađuje suprotstavljene interese i očekivanja različitih društvenih grupa putem demokratskog dijaloga, da prilagođava zakone potrebama društva i da obezbeđuje da Vlada u potpunosti polaže račune građanima. “Inicijativa ‘Otvoreni parlament’ će skretati pažnju javnosti na sve slučajeve zloupotrebe parlamentarnih procedura i kršenja Poslovnika”, rekla je Crnjanski.

Kako je istaknuto, statistički podaci o radu i aktivnostima narodnih poslanika biće i dalje dostupni javnosti na sajtu “Otvorenog parlamenta”, ali će biti samo jedno od merila efikasnosti rada predstavnika građana u najvišem zakonodavnom telu. U aktuelnom skupštinskom sazivu, za nepuna 22 meseca, poslanici su usvojili ukupno 89 zakona, ali većinu po hitnom postupku, dok su održane samo dve sednice sa “poslaničkim pitanjima” na kojima su poslanici postavljali pitanja predstavnicima Vlade. Inače, inicijativa “Otvoreni parlament” od 2012. godine prati rad Skupštine i informiše javnost o radu i aktivnostima poslanika.