Miodrag Majić / Foto: FoNet/TV FoNet

Apelacioni sud inicira povlačenje nacrta amandmana na Ustav

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić objavio je juče da će Apelacioni sud u Beogradu uputiti inicijativu za povlačenje postojećeg nacrta amandmana na Ustav.

“Na sednici Apelacionog suda u Beogradu (ASB) zaključeno je da se uputi inicijativa za povlačenje postojećeg nacrta ustavnih amandmana i da se u radu nove radne grupe pođe od predloga Apelacionog suda po ovom pitanju iz 2016”, naveo je Majić na svom “Tviter” nalogu. On je dodao da je predlog ASB da se formira nova radna grupa sastavljena od stručnjaka.

Inače, na ustavne amandmane u oblasti pravosuđa, koje je predložilo Ministarstvo pravde, do sada su reagovala mnoga strukovna udruženja navodeći da te izmene nisu dobre, da ne vode većoj nezavisnosti pravosuđa i zahtevajući da one budu povučene. Podsetimo, u utorak su članice Nacionalnog konventa za EU iz radne grupe za Poglavlje 23, kao i brojne organizacije civilnog društva, pozvale Ministarstvo pravde da povuče objavljeni radni tekst amandmana na Ustav. Kako su naglasili u saopštenju, objavljeni amandmani umesto da menjaju sadašnja loša rešenja u Ustavu idu korak unazad i omogućili bi znatno veći i direktniji uticaj Vlade i političkih stranaka na rad sudova i tužilaštava.