Pavle Dimitrijević i Raša Nedeljkov / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Crta”: Dosadašnja kampanja nefer i nedemokratska

Zbog brojnih zabeleženih neregularnosti, posmatračka misija “Crta” ocenila je da je dosadašnja kampanja za beogradske izbore – “nefer i nedemokratska”.

Šef posmatračke misije “Crta” Raša Nedeljkov kazao je da se stiče utisak da u okviru ovih izbora vlada samo jedan zakon – zakon jačih. “I to ne zakon jačih ideja, jačih uverenja, već jačih mišića. Oni koji imaju političku moć u prilici su da tumače zakon i da ga sprovode ili ne sprovode kako im je volja. To nas veoma zabrinjava i daje nam pravo da ove dve nedelje izborne kampanje ocenimo kao nefer i nedemokratske”, rekao je Nedeljkov. Prema izveštaju za period od 10. do 24. februara, atmosfera u ovoj kampanji, iako su u pitanju lokalni izbori, po nivou uloženih resursa, medijske pažnje nacionalnih medija i angažovanju republičkih funkcionera odgovara onoj pred nacionalne izbore. Nedeljkov je istakao da mnoge neregularnosti nisu novost, ali da je to sve ukupno dovelo do toga da izborni proces nije u potpunosti u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore. “To je posledica višegodišnjeg ignorisanja preporuka domaćih i međunarodnih posmatrača, što u ovoj predizbornoj kampanji rezultira primerima očigledne funkcionerske kampanje, primerima zloupotrebe javnih resursa, medijske neravnopravnosti i neetičkog i neprofesionalnog izveštavanja uticajnih medija. Mnoge zloupotrebe postale su pravilo, čime se doprinosi daljem narušavanju integriteta izbornog procesa i poverenja građana u taj proces”, napomenuo je Nedeljkov.

Šef pravnog tima posmatračke misije “Crta” Pavle Dimitrijević rekao je da je od početka kampanje ta posmatračka misija podnela 35 prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, 21 prijavu u periodu od 10. do 24. februara, a da do danas nije dobila nijedan odgovor. “Podneli smo i četiri prijave komunalnim inspekcijama zbog radova koje su akteri kampanje izvodili na zelenim površinama”, rekao je Dimitrijević. On je naveo i da je novina u ovom delu kampanje pojava “živog zida” kojim su aktivisti SNS u tri slučaja okružili štandove opozicionih lista. “Zabeleženi su i slučajevi napada na aktiviste SNS-a, dok su najsistematičnijim i najrazličitijim vrstama pritisaka bili izloženi aktivisti Inicijative ‘Ne da(vi)mo Beograd’, počevši od onemogućavanja prikupljanja potpisa, upućivanja pretnji putem interneta, do verbalnih i fizičkih napada”, istakao je Dimitrijević.