Bratislava / Foto: Pixabay.com

Ubijen istraživački novinar iz Slovačke

Slovački istraživački novinar Jan Kuciak (27) i njegova devojka nađeni su mrtvi u njegovoj porodičnoj kući, 65 kilometara od Bratislave, saopšteno je iz policije.

Šef policije Tibor Gašpar istakao je da je taj zločin verovatno povezan sa izveštavanjem o utajama poreza. Ukoliko je to istina, radi se o “napadu bez presedana na slobodu štampe i demokratiju u Slovačkoj“, ocenio je slovački premijer Robert Fico. Šef države Andrej Kiska zatražio je brzu istragu. “Moramo da što je pre moguće pronađemo ko je to učinio i osiguramo bezbednost svih novinara”, naveo je Kiska.

Gašpar je izjavio da je Kucijaku pucano u grudi, a njegovoj devojci u glavu i da je zločin počinjen između četvrtka i nedelje. “Slovačka se nikada nije suočila sa takvim napadom na novinara”, rekao je Gašpar. Kucijak je radio za sajt “Aktualiti” i pisao je, uglavnom, o utajama poreza. Kompanija “Ringier Aksel Špringer”, čiji je “Aktualiti” deo, saopštila je da je šokirana i zaprepašćena što su Kucijak i njegova devojka žrtve surovog napada. “Uradićemo sve da bismo podržali istražitelje, kako bi počinioci odgovarali”, navela je kompanija. Kucijak je 9. februara objavio priču o sumnji u vezi sa poreskim prevarama vezanim za luksuzni stambeni kompleks u Bratislavi, zbog čega je grupa demonstranata zahtevala ostavku ministra policije Roberta Kalinaka, koji je navodno povezan sa investitorom. Obojica osumnjičenih negirali su bilo kakvu nezakonitost.