Predizborni skup u Železniku / Foto: FoNet, Marija Đoković

Lista “Aleksandar Vučić” dominira na naslovnim stranicama

Lista “Aleksandar Vučić – zato što volimo Beograd” i dalje je najzastupljenija na naslovnim stranicama dnevne štampe u Beogradu, sa 245 pominjanja u pozitivnom kontekstu, što je za 70 više od svih ostalih lista zajedno.

Ovo je pokazala analiza “Transparentnosti Srbije” posle šest nedelja kampanje za izbore u Beogradu. Ova organizacija navela je da je za dominaciju najzaslužniji Vučić, čije ime nosi lista, i koji je, kao predsednik države i kao predsednik partije, bio na naslovnim stranicama 155 puta. Od toga 135 u pozitivnom kontekstu, sedam u neutralnom i 13 u negativnom. Gradonačelnik Siniša Mali pomenut je 33 puta u pozitivnom i tri puta u negativnom kontekstu; gradski menadžer Goran Vesić 11 puta u pozitivnom i jednom u negativnom, a kandidat za gradonačelnika Zoran Radojičić svih 11 puta u pozitivnom. Ukupno su lider, kandidati i SNS osvanuli na naslovnim stranicama 283 puta, od toga 245 u pozitivnom i 10 u neutralnom tonu. Svih 28 pojavljivanja u negativnom kontekstu bilo je na naslovnim stranicama lista “Danas”. Kako je navela “Transparentnost”, sve ostale liste zajedno imaju 173 pojavljivanja u pozivnom kontekstu. Druga po broju naslovnih strana je lista “Dragan Đilas –  Beograd odlučuјe, ljudi pobeđuјu”, ali su 64 od 110 članaka u negativnom tonu, od toga 58 u tabloidima. Od 43 objave o listi okupljenoj oko DS “Da oslobodimo Beograd”, na naslovnim stranicama devet dnevnih listova, 30 (70 odsto) je u pozitivnom kontekstu. Aleksandar Šapić dobio je manje prostora na naslovnim stranicama, ali i veći negativni publicitet – devet od 30 je pozitivno, a 12 negativno. Lista “Dosta je bilo i Dveri” ima 20 pozitivnih, sedam neutralnih i pet napisa u negativnom tonu. Liste “Ivica Dačić” i “Vojislav Šešelj” nisu imali nijednu negativnu objavu, pri čemu socijalisti “imaju” 41 članak, a radikali 15.

U odnosu na presek koji je TS objavila posle četiri nedelje kampanje, nema značajnih promena po pitanju raznovrsnosti ponude na naslovnim stranicama. U “24 sata”, od 69 registrovanih članaka 68 je o lideru i kandidatima sa liste SNS, a jedan “utešni” dobio je Aleksandar Antić (SPS). Ako se ne računa “Politika”, koja je objavila spisak svih potvrđenih lista, ali na čijim naslovnim stranicama dominira Vučić, najširi spektar političkih opcija predstavljen je na naslovnim stranama “Danasa” (ukupno 14, od toga 10 ima najmanje tri pojavljivanja u pozitivnom kontekstu).