Foto: FoNet/PSG

“Zavetnici” zalepili preteće plakate na prostorije više NVO

Organizacija “Zavetnici” izlepila je juče plakate na prostorije Kuće ljudskih prava, “Žena u crnom”, Centra za kulturnu dekontaminaciju i Inicijative “Ne davimo Beograd”, sa natpisima “Strani agenti” i “Zatvoreno od 4. marta”.

“Zavetnici” su izlepili plakate na izloge prostorija Kuće ljudskih prava, na kojima je izložba najpoznatijih svetskih dizajnera sa temom tolerancije koju je okupio Mirko Ilić, a koja je održana u dvadesetak zemalja do sada, napisao je na “Tviteru” direktor “Jukoma” Milan Antonijević. U saopštenju organizacije “Žene u crnom” navodi se da pretnje “Zavetnika” predstavljaju još jedan u nizu napada koji se dešava u atmosferi kako ugroženosti ljudskih prava, tako i bezbednosti svih organizacija civilnog društva i pojedinaca koji se kritički odnose prema vladajućem režimu Aleksandra Vučića. “Žene u crnom” ukazale su i da klima nekažnjivosti predstavlja ohrabrenje i poziv počiniocima za nove napade, zbog čega i za ovaj, kao i za prethodne napade, smatraju odgovornim “autoritarni režim na čelu sa Vučićem”. Inicijativa “Ne davimo Beograd” istakla je da su na vratima njenog izbornog štaba i putokazima koji do njega vode osvanule pretnje koje su “potpisali Zavetnici, jedna od SNS-ovih lista”.

Podsetimo, “Zavetnici” su početkom februara na prostorije Kuće ljudskih prava zalepili plakate kojima se protive kandidaturi za Nobelovu nagradu za mir osnivačice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić. “Zavetnici” su učesnici beogradskih izbora, a u više navrata su tokom kampanje najavljivali da će, u slučaju pobede, zabraniti nevladine organizacije koje dobijaju bilo kakvu pomoć iz inostranstva.