Donald Tramp / Foto: FoNet/TV FoNet

Tramp: Dosad najveći set sankcija protiv Severne Koreje

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela je novu seriju sankcija protiv Severne Koreje koje će pogoditi više od 50 brodova, špediterskih kompanija i trgovinskih firmi, usmerenih na snabdevanje te zemlje gorivom i novcem.

Kako je istakao jedan neimenovani visoki američki zvaničnik, u pitanju je  najnoviji pokušaj da se izvrši pritisak na Severnu Koreju da odustane od nuklearnog programa. Tramp je odluku o sankcijama objavio na konferenciji konzervativaca, posle čega je usledilo saopštenje Ministarstva finansija. SAD nastoje da kazne Severnu Koreju zbog nepoštovanja sankcija UN, pa će joj uskratiti prihode i resurse za razvoj nuklearnog programa i balističkih raketa koje počinju da predstavljaju opasnost za američku teritoriju. Tramp je rekao da se radi o “najvećem setu novih sankcija do sada” protiv Severne Koreje. “Ministarstvo finansija uskoro će preduzeti nove mere da prekine izvore prihoda i nafte, koje režim koristi da finansira svoj nuklearni program i da održava svoju vojsku. Mere će biti usmerene na 56 brodova, transportnih kompanija i trgovinskih firmi koje pomažu Severnoj Koreji da izbegne sankcije”, navodi se u delovima Trampovog govora, podeljenog medijima.

SAD uvode sankcije protiv Severne Koreje od 2008. godine i najnovije će biti dodate na novembarske koje su bile usmerene na severnokorejsku trgovačku mornaricu i na kineske kompanije koje trguju s Pjongjangom. A UN su u decembru uvele novu seriju sankcija koje je podržalo svih 15 zemalja članica Saveta bezbednosti. One uključuju mere da se smanji severnokorejski uvoz nafte za 90 odsto. Zimske Olimpijske igre, koje se upravo održavaju u Južnoj Koreji, bile su prilika za ublažavanje tenzija i obnavljanje pregovora, ali do toga nije došlo.