Sergej Lavrov / Foto: FoNet/TV FoNet

“Moskva i Beograd spremni za dalji razvoj centra u Nišu”

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je tokom posete šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu izražena zajednička spremnost za dalji razvoj Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

“Strane su izrazile spremnost da zajednički doprinesu daljem razvoju Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji ima veliki doprinos u otklanjanju posledica prirodnih nepogoda, obuci odgovarajućih stručnjaka i u drugim zemljama balkanskog regiona”, navodi se u saopštenju i dodaje je naglašena zainteresovanost Beograda za dalje uklanjanje eksploziva na teritoriji Srbije. U saopštenju se navodi da Rusija i Srbija sa zajedničkih pozicija prilaze rešavanju kosovskog problema koje može biti rešeno isključivo na osnovu međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. “Naglašena je neophodnost da Priština bez odlaganja realizuje svoje obaveze u osnivanju Zajednice srpskih opština, u skladu sa sporazumima postignutim uz saradnju sa EU, koja treba savesno da ispunjava svoju ulogu posrednika u dijalogu”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, EU i SAD protive se davanju diplomatskog statusa Centru u Nišu. Kada je prošlog leta zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji izjavio da je zabrinut zbog ruskog centra u Nišu, jer bi mogao postati “špijunski centar” ili nešto slično ako bi dobio specijalni diplomatski status, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je takve stavove  kao apsurdne. Po njenim rečima, centar je, zajednički sa Srbijom, od samog početka zamišljen kao humanitarna misija, orijentisana na rad na Balkanu. A predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tada da ga “ne zanima to što neko u SAD veruje da su ruski špijuni u Nišu”. “Tamo je teritorija Srbije i mi ćemo suvereno donositi sve odluke koje se tiču humanitarnog centra. Zamislite da naš ambasador kaže, recimo, da mu se ne sviđa to što neko radi u Santa Feu”, kazao je Vučić. Ruska agencija TASS podsetila je da je Rusko-srpski humanitarni centar uspostavljen sporazumom između vlada Rusije i Srbije 25. aprila 2012, a da je zakonska osnova za to humanitarani sporazum dve vlade o saradnji u odgovoru na vanredne situacije potpisan 20. oktobra 2009. godine.